czwartek, 25 czerwca 2009

Razowe pancaces z jagodami



Sezon jagodowy w pełni, dzisiaj śniadaniowo...
Placuszki wyszły bardzo delikatne.

Razowe pancaces z jagodami

Składniki:

1/2 kubka maki pełnoziarnistej
1/2 kubka płatków owsianych (zmielonych w młynku do kawy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka syropu klonowego
1 kubek maślanki
1 jajko
2 łyżeczki masła (rozpuszczonego)
1 dojrzały banan (rozgnieciony)
1/2 kubka jagód


1. Wymieszać mąkę, płatki, proszek, sodę i sól.
2. Zmiksować syrop klonowy, maślankę, jajko, masło i banan w osobnym naczyniu.
3. Połaczyć składniki suche i mokre.
4. Wmieszać jagody.
5. Rozgrzać patelnię i posmarować ja delikatnie masłem.
6. Wylać 1/4 kubka na patelnię (ja nalewałam łyżką) i smażyć aż spód będzie złoto brązowy, około 2-3 minut.
7. Odwrócić placuszek i smażyć jeszcze 1-2 minuty.
8. Podawać polane syropem klonowym, frużeliną, miodem, lub tym, co komu pasuje :)

Smacznego :)

Jagodowo nam!

2 komentarze:

  1. masz juz jagody! mysle juz o nich od 2 tygodni ale wciaz i wciaz ich nie ma:}

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam.
    U mnie tez dzisiaj były placuszki,a raczej pankejksy z jagodami:)
    Mmm..

    OdpowiedzUsuń