sobota, 27 czerwca 2009

Cytrynowe babeczki z morelami i jagodami

Z przepisu wychodzą 2 blachy babeczek.
Jedną zrobiłam z samymi morelami, drugą - z morelami jagodami.
Ta druga wersja na pewno lepsza....

Składniki
300 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
115 g miękkiego masła
200 g cukru
1 duże jajko
230 ml mleka
starta skórka z jednej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 puszka moreli - ja dałam 6 dużych moreli i garstkę jagód


Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.

Morele z puszki odcedzić, świeże sparzyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem. Miękkie masło z cukrem, jajkiem, mlekiem, cytryną i ekstraktem waniliowym zmiksować, aż wszystko dobrze się połączy. Teraz tylko trzeba stopniowo dodać mąkę i mieszać, aż wszystko się połączy.
Nakładać ciasto do wysokości 2/3. Na każdą muffinkę nałożyć pół pokrojonej moreli. Piec około 20 minut, aż do złotego koloru.
Ja w tgen sposób zrobiłam pierwszą porcję - nakładając ćwierć świeżej moreli na każdą babeczkę.
Drugą porcję wymieszałam z kawałkami moreli i jagodami.



Jagodowo nam!

5 komentarzy:

  1. o morele i jagody:) bardzo lubię takie połączenie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam.
    Morelki i jagody-nie próbowałam,ale wszystko przede mną:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbowałam. Jadłam jeszcze jak były ciepłe - są smaczne, chrupiące, a ta skórka z cytryny daje taki smak, że mniam... Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę sobie przypomnieć ten smak znowu...

    OdpowiedzUsuń