poniedziałek, 4 maja 2009

Luksemburg: Zupa z zielonej fasolki


Przepis jest kompilacją kilku przepisów znalezionych w sieci.
Ostatecznie wyszła lekka jarzynowa...

Składniki:
500 gramów zielonej fasoli - dałam mrożoną
3-4 duże marchewki (ok. 500g)
4-5 ziemniaków - około 400g
2 litry bulionu - rosołek z kostki
2 łyżki mąki pszennej
masło, sól, pieprz, śmietana, natka pietruszki.

Umyć fasoli lekko w zimnej wodzie, pociąć na kawałki ok. 1-1.5 cm długości.
Zagotować rosół, dodać fasolę i marchewkę i gotować przez około 10 minut, dodać pokrojone ziemniaki, gotować jeszcze 15 minut. Roztrzepać śmietanę z mąką, dodać odrobinę zupy, roztrzepać ponownie - dolać do zupy.
Zagotować, posypać natką i podawać.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz