poniedziałek, 16 listopada 2020

Ambasador babci Tereni albo murzynek...

 



Babcia Terenia piekła to ciasto często - jest aromatyczne, wilgotne i lekkie.

Wprowadziłam kila zmian - przepis poprawiony poniżej.

Składniki:

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

250g masła

3 jajka

aromat rumowy

2 szklanki mąki

3 łyżki kakao

3 łyżeczki proszku do pieczenia

kolorowa posypka do posypania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Mleko, cukier, kakao, masło oraz aromat rumowy włożyć do garnuszka i rozpuścić do połączenia składników.

Odlać 3/4 szklanki mikstury na później.

Do przestudzonej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka, dobrze wymieszać.

Białka ubić osobno na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wylać do formy wielkości dużej tortownicy (26 cm średnicy), włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut albo do suchego patyczka.

Wyjąć, ciasto ponakłuwać patyczkiem, oblać polewą, która została wcześniej odłożona, posypać posypką.

Smacznego :)


wtorek, 18 lutego 2020

Czekoladowy tort z kremem z masła orzechowego

Czekoladowy tort z kremem z masła orzechowego



Biszkopt:

Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm 
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). 


Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę lub na blat kuchenny. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.


Krem:
250 g mascarpone
150 g masła
340 g masła orzechowego
4 łyżki cukru pudru

Do nasączenia: pół szklanki mocnej herbaty.


Ważne !!!
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej - masło i mascarpone trzeba wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej.
Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Masło ubijamy w innej misce na puszystą masę.
Do ubitego mascarpone dodajemy po trochu ubite masło, cały czas ubijając całość.
Do ubitej masy dodajemy po trochu masło orzechowe - cały czas ubijając.






Sos słony karmel:
4 łyżki białego cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietanki 30%
2 łyżki masła
2-3 szczypty soli morskiej


Cukier wsypać do garnuszka z grubym dniem i powoli podgrzewać nie mieszając !!!
Jak już cukier zrobi się lekko brązowy (trzeba pilnować żeby się nie przypalił) wlać wodę, zamieszać i dodać śmietankę.
Pogotować chwilę - do rozpuszczenia cukru, dodać masło i sól, zamieszać, zdjąć z ognia, wystudzić.
Polać górę tortu w delikatne esy-floresy, resztę można podać w dzbanuszku, albo zostawić do deserów.


Do ozdoby:
pół szklanki śmietanki 30%
1 śmietanfix
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
cukierki/posypka do ozdoby
 


Biszkopt kroimy na 3 części, nasączamy herbatą (pół szklanki na cały tort).
Krem dzielimy na 3 części - 2 części do przełożenia, jedna część do posmarowania boków i wierzchu tortu.

Pierwszą warstwę nasączamy, smarujemy kremem, drugą warstwę nasączamy, smarujemy kremem, to samo z trzecią warstwą - tu musimy jeszcze posmarować boki.

Ubijamy śmietankę z dodatkami na sztywną masę i dekorujemy tort.
Na koniec ozdabiamy posypka albo cukierkami.


Smacznego !!!

Przepis na tort jest częścią urodzinowego ebooka Asi, który można kupić tutaj:

https://www.siepomaga.pl/eBook-urodzinowy