wtorek, 19 września 2017

Klopsiki zapiekane z brukselką




Ponieważ kupiłam worek brukselki, szukam teraz inspiracji do jej wykorzystania...

Na pierwszy ogień poszła zapiekanka wzorowana na przepisie Roberta Makłowicza z podróży do Holandii bodajże.


Składniku:

1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg brukselki
3 średnie ziemniaki
300 g pomidorów - u mnie akurat daktylowe
200 ml jogurtu naturalnego
3 jajka
pół szklanki bułki tartej
100 g tartego sera
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
olej do smażenia

Brukselkę gotujemy na parze.
Z mięsa mielonego, 1 jajka i bułki tartej formujemy malutkie klopsiki. Klopsiki obsmażamy na patelni.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach - trzeba uważać, żeby ich nie rozgotować.
Pomidory wrzucamy na chwilę do wrzątku, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy brukselkę, klopsiki i ziemniaki pokrojone w średnią kostkę.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi potrawę.
Wszystko przyprawiamy w trakcie układania solą i pieprzem.
Jogurt mieszamy z 2 jajkami i tartym serem, przyprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na wierzch zapiekanki.
Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.
Wyjmujemy.
Podajemy.

Smacznego :)

Czarny chleb Hamelmana i Wrześniowa Piekarnia Amber




Daaawno mnie tu nie było...
A wracam z przepisem naprawdę godnym uwagi....

We Wrześniowej Piekarni Amber i Gucio zaproponowali wspólne pieczenie pysznego, aromatycznego chleba.

I oto ON - Czarny chleb Hamelmana.

Przepis cytuję za Amber

Czarny chleb
podaję za Guciem – klik!
Zakwas
318g mąki żytniej chlebowej typ 720 (użyłem sitkowej 1400)
255g wody
17g dojrzały zakwas
Całość wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej (ok 20-21 st.) na 14-16 godzin.
Ja użyłem gotowego zakwasu 3 fazowego.
Namoczony czerstwy chleb
74g czerstwego chleba*
23g czarnej kawy mielonej
23g oleju roślinnego
363g gorącej wody
Mieszamy wszystkie składniki tak aby kawa się zaparzyła i pozostawiamy pod przykryciem na 14-16 godzin. Po tym czasie całość dobrze wymieszać aby nie było grudek.
*Czerstwy chleb:
Wg J.Hamelmana, jedną z wersji uzyskania czerstwego chleba jest pokrojenie chleba na kromki
i dopiekanie, na blasze, do uzyskania ciemnobrązowego koloru (uwaga aby nie spalić).
Ja nazbierałem sobie, trochę nieudanych (zakalcowaty), wysuszonych wersji pumpernikla. W ten sposób można każdy nieudany wypiek zamienić w udany 🙂
Ciasto
227g mąki żytniej chlebowej typ 720
363g mąki pszennej chlebowej (użyłem typ 850)
17g soli
5g drożdży instant
573g zakwasu
483g namoczonego chleba
Mieszamy wszystkie składniki przez 3 minuty na pierwszej prędkości i przez 4 minuty na drugiej prędkości. Konsystencja dosyć ścisła, trudno mieszać łyżką. Ciasto jest bardzo klejące.
Pozostawiamy pod przykryciem na 30-45 minut – fermentacja wstępna.
Dzielimy ciasto na bochenki lub przekładamy do keksówek. U mnie wyszły 2 keksówki.
Pomimo kleistości z ciasta da się uformować bochenki – mokre ręce poradzą sobie.
Chlebki smarujemy mokrymi rękoma i posypujemy czarnuszką.
Foremki przykrywamy folią.
Czas wyrastania ok. 60-80 minut.
Pieczemy w temp. 240st. przez 15 minut a następnie 30-35 minut w temp. 225st.
U mnie wypiekany w piecu chlebowym w temp. 250-230 st.

Razem ze mną Czarny chleb Hamelmana piekli:

Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
W poszukiwaniu SlowLife
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Dziękuję za wspólne pieczenie :)