sobota, 19 września 2015

Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem



Po wakacjach wróciliśmy do wspólnego wypiekania....

Pierwsza tura nas ominęła...

Ale w drugiej wzięliśmy już udział :)

Przepis zaproponowała Matka Wariatka  - można go znaleźć pod adresem: http://100smakow.com.pl/drozdzowka-ze-sliwkami/

Poniżej cytuję przepis:

Drożdżówka ze śliwkami

Ciasto:

375 g mąki
8 g drożdży instant - 1 paczka
1 jajko i 1 żółtko
50 g cukru
100 g masła
150 ml ciepłego mleka
1 szczypta soli


Nadzienie:

1/2 kg śliwek lub moreli
150 g twarogu
2 łyżki śmietanki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, jajka cukier, szczyptę soli i miękkie masło pokrojone na kawałki. Wlewamy mleko podgrzane do temperatury ciała (nie wrzące). Mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.

Twaróg, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na gładką pastę. Śliwki pestkujemy i kroimy na połówki.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez kilka minut i rozciągamy na stolnicy posypanej mąką do prostokąta o wymiarach ok 40 x 30 cm. Kroimy wzdłuż na 3 pasy 40 x 10 cm. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nakładamy twarożek i rolujemy, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem.

Wałki ciasta układamy w formie do pieczenia formując „ślimaka”. Użyłem formy do pieczenia o średnicy 24 cm (typowa forma do biszkoptu z odpinanym rantem). Pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki śliwek. Smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 min.

Ciasto nie jest bardzo słodkie więc do podania posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy konfiturą morelową.




Razem z nami ciasto piekły:

      Dziękujemy za wspólne pieczenie :)

       

       

      środa, 3 czerwca 2015

      Podpłomyki - wspólnie pieczone :)




      W ostatni weekend wzięłam ponownie udział we wspólnym pieczeniu.
      Wpis trochę spóźniony :)

      Zdjęcia robiła Agata z Pożeraczy Czasu

      Piekłyśmy z podwójnej porcji.


      Poniżej przepis - z moimi zmianami:

      Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty

      Składniki: na 2 placki średniej wielkości

      200g mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 - u nas 650
      2 łyżki stopionego masła
      1/2 szklanki wody
      duża szczypta soli

      Wszystkie składniki umieść w naczyniu, zagnieć i odstaw na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na omączonym blacie lub jeśli wolisz grubszy placek rozklep po prosu całą dłonią na pożądaną wielkość. Piekarnik rozgrzewamy do 240' , placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków, układamy dodatki na wierzch surowego placka i pieczemy do zarumienienia się boków ciasta. Trwa to około 10 minut.

      Dodatki:

      1 duży mięsisty pomidor
      mała cienka cukinia
      pół czerwonej cebuli - u nas zwykła biała
      ząbek czosnku
      sól, pieprz do smaku
      Łyżka oliwy
      garść świeżej mięty do posypania wierzchu
      4 łyżki greckiego jogurtu (lekko posolić, popieprzyć, można dodać ulubione posiekane zioła) - u nas śmietana

      Pomidor i cukinię kroimy na kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy drobno ub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę i odstawiamy do "przegryzienia" na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowane podpłomyki smarujemy śmietaną i układamy odstane dodatki. Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut Upieczone placki posypujemy świeżą miętą i podajemy :-) 


      Smacznego!

      Razem z nami piekły:


      Dziękuję za wspólne pieczenie :)
      Było pysznie...



      poniedziałek, 25 maja 2015

      Drożdżówki z białym serem



      Bardzo lubię wspólne pieczenie.
      Bardzo lubię słodkie drożdżówki :)

      Skorzystałam z zaproszenia - wyszło pysznie :)

      Dziękuję za zaproszenie do kolejnej edycji akcji Wypiekanie na śniadanie.

      Przepis (z moimi zmianami) poniżej:

      na ciasto:
      150 ml mleka
      40 g masła
      2 żółtka
      szczypta soli

      3 łyżki cukru
      340 g maki tortowej
      2 łyżeczki drożdży instant

       
      na nadzienie:
      500 g twarogu
      1 jajko
      2 łyżki cukru

      1 łyżka rodzynek
      1 łyżka żurawiny

      Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 


      Ja wyrabiałam w maszynie: najpierw mleko+masło+cukier+sól+żółtka, potem mąka, na wierzchu drożdże. Program na wyrabianie ciasta.

      Ciasto wałkujemy w duży prostokąt i pośrodku układamy nadzienie. Od siebie dodałam łyżkę rodzynek i łyżkę żurawiny. Zakładamy górną część ciasta, a potem dolną. Kroimy na 10-12 równych części i każdą z nich skręcamy w połowie. 

      Ciasto składamy według schematu:
       


      Układamy na wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. 


      U nas bez lukru - było pysznie :)

      Smacznego!



      We wspólnym pieczeniu wzięły udział:

      Paweł i Magda – Chleby.info
      Bożena – Moje domowe kucharzenie
      Joanna – Różowa kuchnia
      Zuzanna – Glikoland
      Iza z Smaczna Pyza
      Alina – Ala piecze i gotuje
      Paulina – Czarna Oliwka
      Joanna – Grunt to przepis
      Kasia – Mia cucina
      Magda – Z miłości do słodkości
      Elżbieta – W poszukiwaniu slow life
      Marzena – Kulinarne szaleństwa Maniusi
      Ewelina – Stylowa kuchnia
      Nina – Gotuj sam
      Urszula – Moja kuchnia
      Katarzyna – Rozważania o kuchni i nie tylko
      Danuta – Moje wypieki i nie tylko
      Lidia - zdjęcie na FB
      Monika - MatkaWariatka
      Barbara - Basia w kuchni  


      Dziękuję za wspólne pieczenie :)

      sobota, 25 kwietnia 2015

      Drożdżowe gofry na śniadanie



      Pyszne śniadanie na słodko.
      Gofry można piec w elektrycznej gofrownicy bezpośrednio na stole i zajadać się jeszcze gorącymi...

      Składniki:
      • 600 ml mąki, 
      • 150 g masła, 
      • 2 łyżki cukru, 
      • paczuszka suszonych drożdży, 
      • 300 ml mleka,
      • 4 jajka, 
      • szczypta soli, 
      • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią


      1. Mleko podgrzać z masłem i cukrem - do rozpuszczenia masła. Jeżeli mleko nie jest za gorące - dodać od razu drożdże, w przeciwnym przypadku - przestudzić mleko i dopiero dodać drożdże.
      2. Dodać pozostałe składniki, ubić mikserem do uzyskania gładkiego ciasta.
      3. Zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na pół godziny.
      4. Gofrownicę smarować olejem raz na 2-3 gofry, piec gofry do zrumienienia.
      5. Wyjmować, podawać z dżemem, cukrem pudrem lub same.

      Smacznego :)



      piątek, 17 kwietnia 2015

      Pyszne bułeczki z twarogiem i rodzynkami


      Przepis znaleziony tutaj.

      Wyszły pyszne, mięciutkie bułeczki - nie dotrwały do następnego dnia.

      Sposób formowania autorka pokazała na zdjęciach - zapraszam po instrukcję.

      Przepis podaję z moimi zmianami.
      Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.

      Składniki na ok. 16 bułeczek:
      - 500 g mąki pszennej (dałam mąkę 650 pół na pół z mąką 405)
      - 75 g miękkiego masła,
      - 250 ml letniego mleka ,
      - 1 roztrzepane jajo,
      - 55 g drobnego cukru,
      - pół łyżeczki soli,
      - pół łyżeczki mielonego kardamonu,
      - 7 g suszonych drożdży (lub 20 g świeżych).

      do przełożenia:
      - 250 g twarogu mielonego,
      - 2 łyżki mascarpone,
      - 2 łyżki brązowego cukru,
      - garść rodzynek i żurawiny,

      - jajo do posmarowania


      Robi się jak zwykłe drożdżowe - drożdże z łyżką mąki i łyżeczką cukru i pół szklanki mleka - pozwolić urosnąć, suche, mokre - wszystko wyrobić razem.
      Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
      Rozwałkować całość na dużej powierzchni, na połowie rozłożyć masę, przykryć drugą częścią ciasta i kroić na paski ok. 1-1,5cm, skręcać w spiralę, zawijać dowolnie - w kształt bułeczki. 

      Nam wyszło 14 bułeczek.

      Ja robiłam w maszynie:
      Kolejność wsypywania: jajko+mleko+masło, na to sól, cukier, mąka, kardamon i drożdże.
      Nastawiamy program do wyrabiania ciasta, dalej postępujemy jak powyżej - wałkujemy, nadziewamy, kroimy, skręcamy i formujemy bułeczki.Smarujemy roztrzepanym jajkiem, ja posypałam jeszcze ziarenkami z Ziarenkowo.


      Pieczemy w niezbyt nagrzanym piekarniku (170 stopni) ok. 15 minut. Bułeczki są lekko rumiane, bardzo miękkie - pyszne.










      środa, 15 kwietnia 2015

      Sękacz z piekarnika



      Jeszcze świątecznie:)
       
      Domowa wersja pysznego ciasta.

      Przepis ze strony domowe-wypieki.pl - z moimi modyfikacjami.

      Składniki:
      Ciasto:

      • 6 jajek
      • 200g masła
      • 150g masy marcepanowej
      • 100g cukru pudru
      • laska wanilii
      • szczypta soli
      • 100g cukru
      • 50g mąki pszennej
      • 50g mąki ziemniaczanej
      Polewa:
      • 100g czekolady gorzkiej
      • 3-4 łyżki śmietanki


      Sposób przygotowania:
      1. Oddzielić żółtka od białek.
      2. Wanilię przeciąć wzdłuż i ostrym nożem wyskrobać ziarenka - dodać je do miękkiego masła.
      3. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i wanilią. Dalej miksując stopniowo dodawać marcepan w małych kawałkach.Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Masa ma być dobrze ubita).
      4. Mąkę pszenną wymieszać osobno z mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. (Mieszać mikserem na najniższych obrotach.)
      5. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać cukier - na trzy razy.
      6. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
      7. Spód tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
      8. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C - najlepiej z funkcją grill.
      9. Do nagrzanego piekarnika wstawić na chwilę przygotowaną blachę. Na gorącą blachę wylać i rozsmarować 2 łyżki przygotowanego ciasta, wstawić na górną półkę bezpośrednio pod grill i zapiec na lekko rumiany kolor - około 3 minut.
      10. Formę wysunąć z piekarnika i nałożyć kolejne 2 łyżki ciasta. Rozsmarować na całej powierzchni i piec kolejne 3 min, do zarumienienia. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Wychodzi ok. 15 warstw.
      11. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
      12. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką roztopić w kąpieli wodnej.
      13. Ciasto polać polewą i ozdobić.
      Smacznego :)



      czwartek, 29 stycznia 2015

      Bezglutenowy makowiec czekoladowy


      Przepis jeszcze świąteczny....

      Zrobiłam masę makową jak zwykle...
      Użyłam, niestety maku mielonego..
      I za mało go odcisnęłam.

      Do zawijanych makowców nie za bardzo się nadawała...

      Znalazłam u Asi przepis na makowiec bez ciasta.
      Przerobiłam na wersję bezmleczną.

      Przepis poniżej:

      Składniki:
      850 g gotowej masy makowej
      130 g mielonych migdałów
      6 jajek (w temperaturze pokojowej)
      1/2 puszki mleka kokosowego
      150 g gorzkiej czekolady

      Dekoracja:  
      1/3 puszki mleka kokosowego
      100 g gorzkiej czekolady
      wiśnie kandyzowane


      Przygotowanie:
      • Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować olejem kokosowym i oprószyć mąką ryżową. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki ciasta miksujemy na niskich obrotach miksera, końcówkami w postaci mieszadła, ewentualnie rózgi.
      • Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund. Zmiksować z mlekiem kokosowym oraz posiekaną czekoladą.
      • Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut. Makowiec z gotowej masy makowej będzie wilgotny, trzeba go więc zostawić na noc bez przykrycia na blacie w kuchni aby się podsuszył. 
      • Na parze rozpuścić czekoladę z mlekiem kokosowym, posmarować makowiec i ozdobić wiśniami.


      Smacznego :)