Dyniowe scones
350 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g masła, zimnego
250 g puree z dyni
2 jajka
20 ml mleka
100 g rodzynków
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i wyrobić do połączenia. W drugiej misce mieszamy jajko, puree, mleko i rodzynki. Do masy dodać suche składniki i wymieszać.
Stolnicę obsypać mąką, wyłożyć ciasto i z wierzchu też posypać obficie mąką. Rozwałkować na mniej więcej 1,7cm i pokroić w kwadraty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 230 st. przez 15 minut. Ostudzić na kratce.
W akcji wzięły również udział:
- Kinga z bloga Małe Kulinaria
- Bożena z bloga Moje Kucharzenie
- Alina z bloga Ala piecze i gotuje
- Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity
- Edyta z bloga Pasja smaku
- Agnieszka z bloga Buszująca w przepisach
- Katarzyna z bloga Dietetic Lifestyle
- Dorota z bloga Moje małe czarowanie
- Małgosia z bloga Smaki Alzacji
- Kamila z bloga Ogrody Babilonu
- Wiosenka z bloga Eksplozja smaku
- Olga z bloga Cukry proste
- Maja Skorupska
- Bernadeta z bloga Prawo do gotowania z pasją
jestem ciekawa czy z orkiszowej by wyszły bo wyglądają cudnie
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie! Cudny piesek:)
OdpowiedzUsuńO kwadratowe scones, fajne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :-)
dzieki za wspolne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuń