Pyszne śniadanie na słodko.
Gofry można piec w elektrycznej gofrownicy bezpośrednio na stole i zajadać się jeszcze gorącymi...
Składniki:
- 600 ml mąki,
- 150 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- paczuszka suszonych drożdży,
- 300 ml mleka,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- Mleko podgrzać z masłem i cukrem - do rozpuszczenia masła. Jeżeli mleko nie jest za gorące - dodać od razu drożdże, w przeciwnym przypadku - przestudzić mleko i dopiero dodać drożdże.
- Dodać pozostałe składniki, ubić mikserem do uzyskania gładkiego ciasta.
- Zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na pół godziny.
- Gofrownicę smarować olejem raz na 2-3 gofry, piec gofry do zrumienienia.
- Wyjmować, podawać z dżemem, cukrem pudrem lub same.
Smacznego :)
Przepis znaleziony tutaj.
Wyszły pyszne, mięciutkie bułeczki - nie dotrwały do następnego dnia.
Sposób formowania autorka pokazała na zdjęciach - zapraszam po instrukcję.
Przepis podaję z moimi zmianami.
Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.
Składniki na ok. 16 bułeczek:
- 500 g mąki pszennej (dałam mąkę 650 pół na pół z mąką 405)
- 75 g miękkiego masła,
- 250 ml letniego mleka ,
- 1 roztrzepane jajo,
- 55 g drobnego cukru,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki mielonego kardamonu,
- 7 g suszonych drożdży (lub 20 g świeżych).
do przełożenia:
- 250 g twarogu mielonego,
- 2 łyżki mascarpone,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- garść rodzynek i żurawiny,
- jajo do posmarowania
Robi się jak zwykłe drożdżowe - drożdże z łyżką mąki i łyżeczką cukru i pół szklanki mleka - pozwolić urosnąć, suche, mokre - wszystko wyrobić razem.
Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Rozwałkować całość na dużej powierzchni, na połowie rozłożyć masę,
przykryć drugą częścią ciasta i kroić na paski ok. 1-1,5cm, skręcać w
spiralę, zawijać dowolnie - w kształt bułeczki.
Nam wyszło 14 bułeczek.
Ja robiłam w maszynie:
Kolejność wsypywania: jajko+mleko+masło, na to sól, cukier, mąka, kardamon i drożdże.
Nastawiamy program do wyrabiania ciasta, dalej postępujemy jak powyżej - wałkujemy, nadziewamy, kroimy, skręcamy i formujemy bułeczki.Smarujemy roztrzepanym jajkiem, ja posypałam jeszcze ziarenkami z Ziarenkowo.
Pieczemy w niezbyt nagrzanym piekarniku (170 stopni) ok. 15 minut. Bułeczki są lekko rumiane, bardzo miękkie - pyszne.
Jeszcze świątecznie:)
Domowa wersja pysznego ciasta.
Przepis ze strony domowe-wypieki.pl - z moimi modyfikacjami.
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 200g masła
- 150g masy marcepanowej
- 100g cukru pudru
- laska wanilii
- szczypta soli
- 100g cukru
- 50g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 100g czekolady gorzkiej
- 3-4 łyżki śmietanki
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Wanilię przeciąć wzdłuż i ostrym nożem wyskrobać ziarenka - dodać je do miękkiego masła.
- Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i wanilią. Dalej miksując stopniowo dodawać marcepan w małych kawałkach.Dalej miksując
dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Masa ma być dobrze ubita).
- Mąkę pszenną wymieszać osobno z mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce
do ubitej masy jajecznej. (Mieszać mikserem na najniższych obrotach.)
- Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać cukier - na trzy razy.
- Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
- Spód tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C - najlepiej z funkcją grill.
- Do nagrzanego piekarnika wstawić na chwilę przygotowaną blachę. Na gorącą blachę wylać i rozsmarować 2 łyżki przygotowanego ciasta, wstawić na górną półkę bezpośrednio pod grill i zapiec na lekko rumiany kolor - około 3 minut.
- Formę wysunąć z piekarnika i nałożyć kolejne 2 łyżki ciasta.
Rozsmarować na całej powierzchni i piec kolejne 3 min, do zarumienienia.
Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Wychodzi ok. 15 warstw.
- Ciasto po upieczeniu ostudzić.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką roztopić w kąpieli wodnej.
- Ciasto polać polewą i ozdobić.
Smacznego :)