sobota, 25 kwietnia 2015

Drożdżowe gofry na śniadanie



Pyszne śniadanie na słodko.
Gofry można piec w elektrycznej gofrownicy bezpośrednio na stole i zajadać się jeszcze gorącymi...

Składniki:
  • 600 ml mąki, 
  • 150 g masła, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • paczuszka suszonych drożdży, 
  • 300 ml mleka,
  • 4 jajka, 
  • szczypta soli, 
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią


  1. Mleko podgrzać z masłem i cukrem - do rozpuszczenia masła. Jeżeli mleko nie jest za gorące - dodać od razu drożdże, w przeciwnym przypadku - przestudzić mleko i dopiero dodać drożdże.
  2. Dodać pozostałe składniki, ubić mikserem do uzyskania gładkiego ciasta.
  3. Zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na pół godziny.
  4. Gofrownicę smarować olejem raz na 2-3 gofry, piec gofry do zrumienienia.
  5. Wyjmować, podawać z dżemem, cukrem pudrem lub same.

Smacznego :)



piątek, 17 kwietnia 2015

Pyszne bułeczki z twarogiem i rodzynkami


Przepis znaleziony tutaj.

Wyszły pyszne, mięciutkie bułeczki - nie dotrwały do następnego dnia.

Sposób formowania autorka pokazała na zdjęciach - zapraszam po instrukcję.

Przepis podaję z moimi zmianami.
Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.

Składniki na ok. 16 bułeczek:
- 500 g mąki pszennej (dałam mąkę 650 pół na pół z mąką 405)
- 75 g miękkiego masła,
- 250 ml letniego mleka ,
- 1 roztrzepane jajo,
- 55 g drobnego cukru,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki mielonego kardamonu,
- 7 g suszonych drożdży (lub 20 g świeżych).

do przełożenia:
- 250 g twarogu mielonego,
- 2 łyżki mascarpone,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- garść rodzynek i żurawiny,

- jajo do posmarowania


Robi się jak zwykłe drożdżowe - drożdże z łyżką mąki i łyżeczką cukru i pół szklanki mleka - pozwolić urosnąć, suche, mokre - wszystko wyrobić razem.
Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Rozwałkować całość na dużej powierzchni, na połowie rozłożyć masę, przykryć drugą częścią ciasta i kroić na paski ok. 1-1,5cm, skręcać w spiralę, zawijać dowolnie - w kształt bułeczki. 

Nam wyszło 14 bułeczek.

Ja robiłam w maszynie:
Kolejność wsypywania: jajko+mleko+masło, na to sól, cukier, mąka, kardamon i drożdże.
Nastawiamy program do wyrabiania ciasta, dalej postępujemy jak powyżej - wałkujemy, nadziewamy, kroimy, skręcamy i formujemy bułeczki.Smarujemy roztrzepanym jajkiem, ja posypałam jeszcze ziarenkami z Ziarenkowo.


Pieczemy w niezbyt nagrzanym piekarniku (170 stopni) ok. 15 minut. Bułeczki są lekko rumiane, bardzo miękkie - pyszne.










środa, 15 kwietnia 2015

Sękacz z piekarnika



Jeszcze świątecznie:)
 
Domowa wersja pysznego ciasta.

Przepis ze strony domowe-wypieki.pl - z moimi modyfikacjami.

Składniki:
Ciasto:

  • 6 jajek
  • 200g masła
  • 150g masy marcepanowej
  • 100g cukru pudru
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 3-4 łyżki śmietanki


Sposób przygotowania:
  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Wanilię przeciąć wzdłuż i ostrym nożem wyskrobać ziarenka - dodać je do miękkiego masła.
  3. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i wanilią. Dalej miksując stopniowo dodawać marcepan w małych kawałkach.Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Masa ma być dobrze ubita).
  4. Mąkę pszenną wymieszać osobno z mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. (Mieszać mikserem na najniższych obrotach.)
  5. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać cukier - na trzy razy.
  6. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  7. Spód tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C - najlepiej z funkcją grill.
  9. Do nagrzanego piekarnika wstawić na chwilę przygotowaną blachę. Na gorącą blachę wylać i rozsmarować 2 łyżki przygotowanego ciasta, wstawić na górną półkę bezpośrednio pod grill i zapiec na lekko rumiany kolor - około 3 minut.
  10. Formę wysunąć z piekarnika i nałożyć kolejne 2 łyżki ciasta. Rozsmarować na całej powierzchni i piec kolejne 3 min, do zarumienienia. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Wychodzi ok. 15 warstw.
  11. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
  12. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką roztopić w kąpieli wodnej.
  13. Ciasto polać polewą i ozdobić.
Smacznego :)