piątek, 6 czerwca 2014
Ryż z kalafiora
Genialny - nie wiem , czemu dopiero teraz go zrobiłam....
Błyskawiczny, dobry i na ciepło i na zimno.
Ryż z kalafiora
1 kalafior
1 cebula
2 marchewi
1/2 papryki
garść wyłuskanego groszku
pół łyżeczki kurkumy
sól do smaku
olej - 2 łyżki
Kalafior mielimy w malakserze/blenderze na ziarenka wielkości ziarenek ryżu. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekana cebulę, dodajemy groszek, marchewkę startą na tarce, paprykę pokrojoną w kostkę, na koniec dodajemy kalafior, sól i kurkumę. Dusimy pod przykryciem 5-8 minut - i już :)
Podajemy samodzielnie, z mięsem i surówką, z sosem warzywnym - ze wszystkim, z czym podalibyśmy zwykły ryż :)
A na drugi dzień, jeżeli oś zostanie - mamy sałatkę śniadaniową :)
Smacznego :)