sobota, 1 lutego 2014

Ezoteryczne spotkania przy piekarniku - chleb z dynią na zakwasie



Znowu mi się udało wspólnie coś upiec :)

Tym razem z Małgosią.

Chlebek na zakwasie z dynią z tej strony http://gotujebolubi.pl/na-zakwasie-z-dynia/.

Użyłam pieczonej dyni hokkaido  - dlatego może chleb jest ciężki, wilgotny i trochę przypomina w konsystencji ciasto...

Przepis podaję za autorką:

2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej chlebowej
1 szklanka mąki żytniej chlebowej
1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
1 szklanka wody
6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
1/2 szklanki puree z dyni - u mnie 200 g pieczonej dyni hokkaido
100 g pestek ze słonecznika
1 płaska łyżka soli




Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszaj w misce. Ciasto wyrabiaj mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodaj pestki słonecznika i miksuj tylko do momentu, aż ciasto wchłonie pestki.

Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski i odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełóż do foremki keksowej, wyrównaj, przykryj folią aluminiową. Odstaw do wyrośnięcia na 4 – 7 godzin. Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną trzecią. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu lekko przestudź, wyjmij z foremki. Smacznego!


W Ezoterycznym wzięły udział następujące osoby:
Justyna z bloga Mama i pomocnicy
Dobrawka z bloga Bona A petita
Joanna z bloga Notatki kulinarne
Joanna z bloga Różowa kuchnia 
Ala z bloga Ala piecze i gotuje
Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie 
Bożena ponownie tutaj
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Dorota ponownie tutaj
Iwona z bloga Ivka w kuchni
Arletta strona fb Insulina 
Marta z bloga Para w kuchni
Lidia Wesołowska strona fb
Małgosia z bloga Pieprz czy Wanilia
Małgosia z bloga Smaki Alzacji
Łucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji
Karolina z bloga Porcelanowa