czwartek, 31 października 2013

Dżem dyniowy o smaku pomarańczy



Zobaczyłam go u Eweliny na Facebooku.
Pojawiły się dynie - zabrałyśmy się do pracy....
Sama na pewno nie obierałabym i nie kroiła dyni, Ale Agata była zainteresowana efektem końcowym, no i - jedzonkiem do akademika...

Wspólnymi siłami przerobiłyśmy duużą dynię.

Efekt - bardzo smaczny.

Zdjęcia - Agaty.


Przepis cytuję za Eweliną

DŻEM Z DYNI CIOCI ILONKI
5kg dyni
1kg cukru
4 galaretki pomarańczowe w proszku
1 olejek pomarańczowy - nie miałam - nie dałam
4 łyżki stołowe kwasku cytrynowego lub sok z 2 cytryn


Dynię obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc.
Rano odlewamy 2 szklanki powstałego soku, a pozostałą dynię gotujemy przez 2 godziny.
Studzimy, a następnie gotujemy jeszcze przez godzinę.
Odlany sok zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki, kwasek oraz olejek. 
Gorący płyn wlewamy do ugotowanej dyni i gotujemy całość przez pół godziny.
Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
Słoiki możemy pasteryzować, jeśli chcemy.
Smacznego :)

Przepis dołączam do Festiwalu Dyni U Bei:

środa, 16 października 2013

Orkiszowe bułeczki z żurawiną - dla małych alergików



Bułeczki podpatrzone u Pistachio - z moimi zmianami.
Wyszły słodkie, miękkie i maślane bułeczki - najlepsze lekko ciepłe posmarowane masłem.

zaczyn
20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
1/2 szklanki + 2 łyżki (150 g) ciepłego mleka - u mnie owsiane
70 g białej mąki orkiszowej
1/4 szklanki wody - ja dałam po prostu więcej mleka owsianego
530 g białej mąki orkiszowej
1/2 szklanki (100 g) syropu z agawy
1 łyżeczka (5 g) soli
2 duże jajka
1 żółtko
115 g masła w temperaturze pokojowej
100 g żurawiny
Przygotować zaczyn. Drożdże rozmieszać w miseczce z ciepłym mlekiem i odstawić na 5 minut. Dodać 1/4 szklanki wody (62 ml) i mąkę. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
W dużej misce wymieszać zaczyn z jajkami, żółtkiem, solą i syropem z agawy. Dodać mąkę i wyrabiać ciasto na wolnych obrotach (końcówki haki) przez 5 minut. Cały czas miksując dodawać po 1 łyżce masła. Miksować do połączenia się masła z ciastem. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto do wyrośnięcia  na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dodać żurawinę i lekko wymieszać ciasto dłonią lub łyżką. Podzielić ciasto na 16 kawałków. Dłońmi lekko posmarowanymi olejem formować okrągłe bułeczki wielkości mandarynki.  Przełożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując 4 cm odstępy.  Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15-18 minut. Studzić na kratce.
Najlepiej smakują lekko ciepłe. Bułeczki dobrze smakują przekrojone na pół i podgrzane w tosterze. Dobrze się mrożą.
Bułeczki można przygotować w maszynie do chleba, wtedy nie przygotowujemy zaczynu.
Na dno maszyny wlewamy płynne składniki - jajka, mleko, syrop z agawy, dodajemy sól i mąkę. Na wierzch wsypujemy pokruszone drożdże i ustawiamy maszynę na program wyrabiania ciasta drożdżowego.
Po zakończeniu programu wyjmujemy ciasto na stolnicę i dodajemy żurawinę, a dopiero potem dzielimy na 16 kawałków.

Bułeczki przygotowane na Światowy  Dzień Chleba.

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!