poniedziałek, 18 lutego 2013

Oczy carycy



Zobaczyłam ciasto pod tą nazwą u Agi - musiałam zrobić :)

Na zdjęciu wyglądało przepięknie i apetycznie.

 Przepis cytuję za autorką:

Oczy carycy


Ciasto białe:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki  oleju

Ciasto brązowe:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
2 czerwone galaretki
krem do karpatki - ja miałam z torebki
3/4 szklanki mocnej kawy
Ciasto białe:
Białka ubić na sztywno z cukrem.Dodać pozostałe składniki.

Ciasto brązowe:
Żółtka utrzeć z jajkami i cukrem.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem , 2 łyżki kakao i olej.
Na blachę wykładać na przemian ciemne i jasne ciasto.Wymieszać widelcem(przeciągnąć).
Piec 30 min.
2 galaretki rozpuścić 1 1/2 litra wrzątku. Ostudzić.
Krem karpatkowy przygotować według przepisu na opakowaniu (albo zrobić samemu według własnego przepisu).

Po upieczeniu przekroić ciasto na dwa placki. Na jednym położyć krem karpatkowy.  Na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie. Między ciastka wyłożyć mocno tężejącą czerwoną galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu.
Przykryć drugim plackiem.
Smacznego!



piątek, 15 lutego 2013

Fińskie bułeczki śniadaniowe



Bułeczki pyszne, chociaż tak do końca udały się za trzecim razem...

Przepis znalazłam u Pistachio, piekłam z połowy porcji.

Przepis cytuję z moimi zmianami:


Fińskie bułeczki śniadaniowe

Sunnuntaipyörykät


1 paczuszka (7 g) suszonych drożdży
1/8 szklanki letniej wody 

1/2 szklanki ciepłego mleka 
1/2 szklanki cukru 
1/2 łyżeczki soli 
1 jajko 
90 g miękkiego masła 
3 szklanki mąki pszennej 

wierzch 
1 jajko lekko roztrzepane 
1/4 szklanki płatków migdałowych
cukier perlisty 

16 bułeczek 
W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Odstawić na pięć minut. Dodać mleko, cukier, sól i jajko. Wymieszać. Dodać masło i 1 szklankę mąki. Wyrobić całość (końcówki haki) do uzyskania gładkiego ciasta. Cały czas miksując dodawać resztę mąki. Wyrobione, gładkie ciasto odstawić na 15 minut przykrywając miskę ściereczką. Po tym czasie, jeszcze raz zmiksować ciasto (1 minuta) i przełożyć do drugiej, czystej miski posmarowanej masłem lub olejem o neutralnym smaku. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania na 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Ciasto podzielić na 16 równych porcji i formować z okrągłe bułeczki. Układać je na dużej blasze wylożonej papierem do pieczenia zachowując 4 cm odstępy. Odstawić do ponownego wyrastania na 45 minut. Bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałów i cukrem perlistym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 10-12 minut. Studzić na kratce. 

Smacznego :) 


wtorek, 12 lutego 2013

Bajaderki


Składniki: 
 ok 600 g resztek ciasta - u mnie 5 pączków, resztki keksu i pierniki świąteczne.
2 łyżki mleka
2 łyżki powideł śliwkowych
60 g miękkiego masła
2 łyżki kremu czekoladowo–orzechowego
2 czubate łyżki kakao
3 łyżki rumu


Ponadto: 
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
wiórki, migdały, orzechy do posypania


Wykonanie:
Ciasta zmielić w maszynce do mięsa.
Do okruchów dodać resztę składników. 
Wymieszać, najlepiej mikserem. 
Jeśli masa będzie za gęsta, dodać więcej mleka.

Z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Dobrze schłodzić - najlepiej przez noc.

Czekoladę  z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. 
Zimne kulki zanurzać w czekoladzie.
Posypać wiórkami kokosowymi, migdałami lub orzechami.
Schłodzić.
Smacznego! 

sobota, 9 lutego 2013

Chleb na maślance z suszonymi pomidorami



Moja wariacja na temat chleba wg. Marty Gessler.
Wyszło całkiem smacznie, tylko oliwek nie widać, a i pomidorów trochę mało....

Chleb jest moją propozycją do zabawy kulinarnej "Odkryj Kujawski ze smakiem", pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 

Składniki na 1 duży bochenek :

  • 250g  mąki pszennej chlebowej 
  • 125g mąki żytniej
  • 125g mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2  łyżki soli
  • łyżeczka cukru
  • paczuszka drożdży instant
  • 125 ml mleka
  • 1/4 szklanki Oleju Kujawskiego z czosnkiem, bazylią i pomidorami
  • garść posiekanych oliwek
  • garść suszonych pomidorów
  • ziarenka do posypania
  • jajko do posmarowania


Mąkę przesiać. Dodać sól i cukier. Wlać wrzące słodkie mleko, podgrzaną maślankę, wymieszany olej, drożdże. Dodać pomidory i oliwki, wyrobić na tyle, żeby się połączyło. Tajemnica dobrego chleba tkwi w tym, że musi dwukrotnie wyrosnąć. Dlatego po pierwszym wyrośnięciu musimy ciasto jeszcze raz "poruszyć". Potem maczając ręce w ciepłej oliwie, formować chleb, jak się chce i w czym się chce. Bochenek posmarować jajkiem, posypać ziarenkami. Piec około 30 minut w temp. 220 stopni C. Uchylić piekarnik, wysunąć nieco formę i skropić chleb wodą, wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupiąca. Piec jeszcze kilka minut.



Dla maszynistów:
Wszystkie składniki na chleb umieścić w pojemniku do pieczenia chleba, wg instrukcji Waszej maszyny: najpierw płyny, potem produkty sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough' i pozostawić do wyrośnięcia. Potem wyjąć i postępować według powyższego przepisu, zaczynając od słów "Potem .."

Smacznego :)