niedziela, 22 stycznia 2012

Adwokat



Przepis yenulki z forum cincin.

Potrzebne będzie:
5 żółtek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mleka
0,25 l spirytusu

Mleko gotujemy, odstawiamy do przestudzenia.

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na "puch". Czyli ma być prawie biała i cukier jak najmniej wyczuwalny.

Dodajemy powoli wystudzone mleko, cały czas mieszając (na tym etapie cukier powinien się całkowicie rozpuścić). Potem cały czas mieszamy i dodajemy po odrobince, takim cieniutkim strumyczkiem spirytus (żeby się nie zważyło przypadkiem).

A potem to już zlewamy do butelek lub karafek, i odstawiamy do przegryzienia. Babcia  Yenulki mówiła że powinny to być 2-3 dni, ale z doświadczenia wiem że i po jednym jest dobre.

sobota, 21 stycznia 2012

Rosyjska solanka rybna



Zupa pyszna, najlepsza ze świeżych ryb słodkowodnych.
Robiłam ją też z mrożonych filetów ryb morskich - też była dobra, ale ta pierwsza lepsza.....
Przepis stąd.


Składniki: (6 porcji)
50-70 dag filetów z ryby słodkowodnej (bez ości i bez skóry!)
1 cebula
1 duży kiszony ogórek (i ewentualnie sos z kiszenia ogórków)
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki kaparów
10 oliwek bez pestek (dałam czarne dla kontrastu)
1-2 łyżki oliwy
1 listek laurowy
1,5 litra wywaru rybnego
sól i pieprz
2-4 ziarenka ziela angielskiego
do podania:
6 plasterków cytryny
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w półplasterki. Oliwki posiekać.
Rybę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (2×2 cm).
Cebule pokroić i podsmażyć na oliwie wraz z kaparami. Dodać przecier pomidorowy i krótko smażyć.
Do garnka z gorącym wywarem rybnym włożyć usmażoną cebulę z kaparami i przecierem pomidorowym, ogórki oraz oliwki. Gotować razem około 15 minut. Dodać rybę, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10-15 minut (aby ryba była ugotowana, ale się nie rozpadała!). Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sosem z kiszonych ogórków. (Uwaga: Zupa musi mieć zdecydowanie kwaskowy posmak!)
Solankę podawać z plasterkiem cytryny, posypaną posiekaną natką pietruszki.