sobota, 12 lutego 2011

Pizza


Dzień pizzy był 9 lutego, ale w ciągu tygodnia u nas to nie najlepszy pomysł ze względu na lenistwo, szkołę, pracę, stałe godziny seriali - po prostu nie wyrobilibyśmy się zbyt szybko ;) Dlatego pizza zawitała u nas dzisiaj. Postanowiłam zrobić tym razem jedną dużą - na całej blaszce i dwie małe - okrągłe. Młodszy brat marudził oczywiście, że tak mało okrągłych, a w rezultacie i tak zastało jej jeszcze trochę ;)
Przepis na ciasto już był, ale dla przypomnienia podam jeszcze raz ;)


Składniki na 1 dużą pizzę lub 2 małe
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
 
 
 
Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml wody, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto aż nie będzie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny. Podzielić ciasto na dwie części (lub zostawić jedną kulę) i rozwałkować na okrągły placek. Odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia. Gotową pizzę pieczemy na kamieniu w temperaturze 250C przez 7 minut. Ciasto smarujemy domowym sosem (ostatni słoik z zapasów), na wierzch kładziemy warzywa, wędliny, oliwki - tym razem swoją obłożyłam oliwkami, kurczakiem z zupy, pieczarkami, mozzarellą i goudą.