piątek, 31 grudnia 2010

Sałatka warstwowa z tuńczykiem


Składniki:
6 łyżek majonezu
6-8 łyżek jogurtu naturalnego
5-7 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka zielonego groszku
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
250 g startego żółtego sera
1 puszka kukurydzy konserwowej
cebula
sól, pieprz

Majonez połączyć z jogurtem. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a żółtka oddzielnie zetrzeć na tarce drobnych oczkach.
W przezroczystej misce układać kolejno:
- białko - starte na tarce, na grubych oczkach
- połowa żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach
- połowa sosu majonezowo - jogurtowego
- cebula
- tuńczyk
- reszta żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach
- kukurydza
- groszek
- reszta sosu majonezowo - jogurtowego
- żółtka pokruszone

Tak przygotowaną sałatkę przechowywać w lodówce.

poniedziałek, 20 grudnia 2010

... co z białkami zrobić - część II "Piegus" kokosowy



Składniki:
  •  1 szklanka białek
  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  1 szklanka cukru
  •  1 szklanka wiórków kokosowych
  •  cukier waniliowy
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  kostka masła

Tłuszcz roztopić, odstawić.
Wszystkie sypkie składniki połączyć.
Ubić białka na sztywno.
Do ubitych białek stopniowo wysypywać sypkie składniki i mieszać.
Dodać cukier waniliowy i roztopiony tłuszcz.

Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i opruszoną bułką tartą blachę keksową.

Piec 45 minut w temp. 180ºC.

Zamiast (albo dodatkowo) można dorzucić szklankę bakalii albo/i szklankę maku.
Poniżej wersja "bakaliowa" (i do tego "light" bo mi się zapomniało tłuszczu dodać :-) ):

... co z białkami zrobić - część I Kule cynamonowe



Kule cynamonowe - 16 szt. (mało ;))

Przepis za www.mojewypieki.blox.pl

Składniki na około 16 kulek:
  • 175 g zmielonych migdałów
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 białka
  • cukier puder do obtoczenia

Wymieszać razem migdały, cukier i cynamon. Białka ubić na sztywno, połączyć z wymieszaną resztą. Mikstura powinna być na tyle 'sztywna', aby można było swobodnie formować kulki.

Formować kulki wielkości połowy łyżki stołowej. Wykładać na papier do pieczenia lub naoliwioną blaszkę.

Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC.

Ostudzić, obtoczyć w cukrze pudrze.

Smacznego :) 

Podobno można zamrażać - nie sprawdziłem... Nie zdążyłem... Tak szybko zniknęły :)

niedziela, 19 grudnia 2010

Strucla makowa



Strucla makowa

Przepis za M. Gałecka, H. Kulzowa "Kuchnia polska" 193x

Składniki na 4 strucle:
- 1 kg mąki
- 9 dkg drożdży
- 0.5 l mleka
- 15 żółtek
- 30 dkg cukru
- 30 dkg masła
- cukier waniliowy
- 1/2 dkg soli

Masa makowa:
- 80 dkg maku
- 50 dkg cukru
- 3 dkg masła
- 1/2 dkg drożdży
- 1 żółtko
- 5 dkg migdałów słodkich
- 1/2 dkg migdałów gorzkich
- cukier waniliowy (1/2 laski wanilii)

Masa makowa:
Mak zaparzyć wrzątkiem i zostawić na noc (użyłem mielonego maku - był gotowy od razu, bez odcedzania). Zlać na sito, odsączyć, zmielić i wymieszać z dodatkami


Ciasto:
Zaparzyć gorącym mlekiem 20 dkg mąki, rozetrzeć i zostawić do wystygnięcia. Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i włożyć do zaparzonej mąki. Dodać część mąki (ja dorzuciłem ok 40 dkg) i zostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dodać żółtka ubite na parze (ja po prostu rozmieszałem mikserem), cukier i resztę mąki. Dodac mleka w razie potrzeby. Wyrabiać pół godziny. Wlać ciepłe, sklarowane masło i zapachy - wyrabiać aż odstanie od rąk.

Zostawić do wyrośnięcia

Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 4 części, wyłożyć część na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować prostokąt na 1/2-3/4 cm grubości, szerokości blachy. Nałożyć 1/4 masy makowej, rozprowadzić nożem i zwinąć zlepiając brzeg. Zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blasze. Powtórzyć dla pozostałych części ciasta.



Piec ok. godziny w piecu nagrzanym do 180ºC (piekarnik elektryczny, grzanie góra i dół bez nawiewu).