- Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 175 - 180 stopni. Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała, przez około 10 minut. Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec przez 30 - 35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut), a następnie wyjąć biszkopt z formy. Upiec drugi biszkopt według tej samej procedury.
- Masa chałwowa: Masło zmiksować mikserem do białości i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując aż otrzymamy jednolitą masę.
- Każdy biszkopt przekroić na 2 placki (okruszki pozostawić na posypanie boków tortu). Na tortownicę położyć 1 placek, nasączyć go 1/4 ilości rozpuszczonej kawy (ostudzonej) i rozsmarować 1/4 masy chałwowej. Wyłożyć 1/3 ilość wiśni. Położyć drugi placek i powtórzyć z nasączeniem, masą i wiśniami, następnie trzeci i czwarty.
- Wierzch tortu nasączyć ostatnią 1/4 częścią kawy i posmarować ostatnią częścią masy, pozostawiając trochę na boki tortu. Posmarowane masą boki posypać okruszkami z biszkoptu a wierzch udekorować startą czekoladą.
środa, 29 lipca 2009
Tort chałwowy
wtorek, 28 lipca 2009
Pasta twarożkowa
Do twarogu dodaliśmy śmietanę 12% co została w kubku, pół papryki drobno pokrojonej, przyprawione świeżo startym imbirem i skórką cytryny. Do tego sól i trochę pieprzu, potem trochę curry i papryki słodkiej dla koloru. Proponuję dodać jeszcze trochę ananasa, ożywiłby smak.
Twarogu mielonego ok. 200g,
śmietany ok. 150ml ( trochę za dużo, mogłoby być gęstsze )
1/2 papryki czerwonej w drobną kostkę,
skórka z połowy cytryny ( można trochę mniej ),
łyżeczka świeżo startego imbiru,
curry,
papryka słodka mielona,
sól, pieprz

Smacznego! :)
Zupa krem z brokułów
Zupa eksperyment -myślę, że udany :)
Składniki:
500-600 g brokułów
300 g obranych i pokrojonych ziemniaków
1 cebula
3-4 marchewki
2-3 ząbki czosnku
200 g tartego sera
śmietanka
masło
W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę - zeszklić.
Wsypać pokrojoną marchewkę, ziemniaki, różyczki brokułów.
Ugotować warzywa, wyjąć kilka różyczek brokułów w całości.
Dodać przeciśnięty czosnek, ser, doprawić solą, pieprzem.
Zmiksować zupę na krem, dosypać różyczki brokułów, podawac z grzankami z bułki.
Smacznego :)
poniedziałek, 27 lipca 2009
Struklji - odsłona druga
Jak robiłam pierwszy raz struklji wiedziałam, że będzie drugi raz...
Teraz dla odmiany zrobiłam struklji z jagodami.
Składniki na ciasto (1 struklji):
1,5 kubka mąki
1 łyżka masła
łyżeczka soli
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
6 łyżek letniej wody
Na farsz:
250 g twarogu wiaderkowego
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
cukier waniliowy
20 dkg jagód
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z masłem, dodać sól, jajko i wodę. Zagnieść dość luźne ciasto.
Ugniatać jeszcze 20 minut. Zostawić pod przykryciem na godzinę lub więcej.
Ja zgniotłam ciasto na 2 struklji w maszynie do chleba na programie makaron (15 minut).
Zostawiłam na 15 minut - nie miałam więcej czasu...
Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować farszem, ciasno zwinąć. Farsz to twarożek wymieszany z żółtkiem i cukrem, na to wysypane jagody. Jako farsz użyłam ściereczkę zmoczyć, wyżąć, rozłożyć, posypać bułką tartą.
Roladę zawinąć ciasno w ściereczkę, zawiązać oba końce nitką lub sznurkiem.
Włożyć do osolonego wrzątku i gotować pół godziny na małym ogniu.
Po wyjęciu odwinąć ściereczkę, pokroić w 4 centymetrowe kawałki, postawić na sztorc i polać sosem, śmietaną, masłem...
Ciasto bezowo-porzeczkowe
Ledwo co starczyło na nalewkę...
Dlatego w piątek na rynku musiałam kupić chociaż raz porzeczki na ciasto..
Ciasto wyszło pyszne, słodkie, przełamane smakiem kwaśnych porzeczek - polecam :)
Przepis pojawił się na kilku blogach, cytuję go stąd z małą modyfikacją:
Składniki:
na ciasto
- 3 żółtka ( ja dałam 4)
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki masła
- 5 łyżek mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 dag czerwonych porzeczek
na bezę
- 3 białka (dałam 4)
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 czubata szklanka cukru kryształu (25 dag)
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dosypywać obydwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dolać stopione i ostudzone masło. Na końcu dolać mleko i jeszcze raz zmiksować. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (ja nakładałam natłuszczonymi rękami, bo łyżką się nie dało). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 15 minut.
Schłodzone białka wymieszać z sokiem z cytryny i solą, ubić na sztywno. Nadal miksując, stopniowo wsypywać cukier. Gdy piana będzie gęsta i szklista wymieszać ją z umytymi i osuszonymi porzeczkami.
Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim masę porzeczkową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut aż beza się zarumieni. U mnie trwało to dłużej niż te 20 minut.
sobota, 25 lipca 2009
Jagodowe babeczki z białą czekoladą
Babeczki z tego przepisu są pyszne, aromatyczne i wilgotne - polecam.
Mi wyszło 19 babeczek, w przepisie pisze, że powinno wyjść 12 - nie wiem, jak oni to sprawdzają :(
Składniki:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g białej czekolady, połamanej ( ja dałam 150g)
200 ml mleka
2 duże jajka
100 g cukru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
90 g miękkiego masła
250 g jagód
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Mąkę i proszek mieszamy w misce. 150 g czekolady rozpuszczamy z mlekiem na parze. W osobnym naczyniu ubijamy jajka, cukier, esencję waniliową, masło i czekoladę z mlekiem. Zmniejszamy obroty i powoli dosypujemy mąkę z proszkiem. Na koniec dosypujemy jagody i delikatnie mieszamy.
Wkładamy ciasto do foremek, pieczemy 20 minut. Studzimy na kratce.
Można teraz posmarować babeczki z wierzchu rozpuszczoną białą czekoladą - ja ten punkt pominęłam.
piątek, 24 lipca 2009
Chleb Rossiysky z ziarnami
Dlatego nie bardzo mogę je często robić...
Ten chleb jest taki jak lubię, żytni, kleisty, pyszny :)
Z przepisu Tatter:
320g zaczynu zakwasowego żytniego razowego*
Wiśnie kandyzowane
Wiśnie kandyzowane
Zamiast cukierków do pogryzania, jak rodzynki.
Robi się to cudo przez cztery dni. Wychodzi 2 x ok. 500 ml wiśni, trochę soku i syropu. Wiśnie wyglądają trochę jak rodzynki, tylko są ciemne i znacznie słodsze.
na sok:
2 kg wydrylowanych wiśni (sokówek)
1 kg cukru
na konfiturę:
1 kg wiśni
70 dag cukru
1/2 szklanki wody
Sok. Wiśnie zasypać cukrem, lekko wymieszać, odstawić na kilka godzin.
Zagotować powoli, gotować 5 minut, aż cukier się cały rozpuści, odcedzić. Sok przelać do słoiczków, będzie na zimę do popijania. Pozostałe po odcedzeniu wiśnie zważyć.
Konfitura. Zagotować powoli wodę z cukrem do rozpuszczenia cukru, włożyć odcedzone wiśnie, doprowadzić do wrzenia i odstawić na dobę.
Powtórzyć zagotowywanie następnego dnia, w razie potrzeby odszumowywać.
Trzeciego dnia zagotować (jak zawsze powoli), gotować 5 minut. Jeśli chcemy mieć konfiturę z wiśni, możemy przełożyć teraz wiśnie z syropem do wyparzonych słoiczków i zakręcić.
Wiśnie kandyzowane. Gotowane trzeciego dnia wiśnie odcedzić, syrop wiśniowy przelać do wyparzonych słoiczków - jest świetny do lodów i innych deserów.
Wiśnie rozłożyć na dużej blaszce, suszyć w piekarniku w temperaturze ok. 40-50°C, najlepiej jak rodziny nie ma w pobliżu, bo inaczej wiśnie dziwnie szybko znikają. Suszenie trwa kilka godzin albo kilka dni po trochu, czasem trzeba wiśnie przemieszać - lubią się kleić od tego cukru. Gdy już trochę mniej się kleją, przełożyć do słoiczków, zakręcić i od czasu do czasu podjadać.
czwartek, 23 lipca 2009
Brioszki z jagodami
Ten przepis za mną chodził, aż trafił na sezon jagodowy.
Najpierw chciałam zrobić kołacz z jagodami i lemon curdem, potem przypomniałam sobie to ciasto...
Zrobiłam roladę, a potem nieopatrznie pocięłam ją na bułeczki..
Jagody wypłynęły, ale bułeczki i tak są pyszne.
Przepis na ciasto od Asi z Kwestii Smaku (ja zrobiłam z połowy porcji):
Składniki, 24 sztuki:
Ciasto na brioche:
• 2 łyżeczki suchych drożdży instant
• 2 łyżki ciepłej wody
• 500 g mąki
• 50 g cukru
• 1 i 1/2 łyżeczki soli
• 5 jajek
• 350 g niesolonego masła, bardzo miękkiego
Dodatkowo:
•3/4 kubka lemon curd
•300g jagód
Przygotowanie:
- Ciasto: Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 10 - 15 minut (po tym czasie drożdże powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi drożdżami). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki mieszać drewnianą łyżką aż się połączą. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest gotowe gdy przykleja się do boków i dna miski. Można też wyrabiać mikserem, specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego, początkowo na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich.
- Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na noc.
- Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, na prostokąt o wymiarach około 30 x 45 cm, cienki na 1/2 cm. Rozsmarować lemon curd na powierzchni ciasta, posypać jagodami. Tu zwinęłam delikatnie roladę, a ostatecznie pocięłam ją na 12 kawałków. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez 20 minut. Studzić na blasze ustawionej na metalowej kratce.
- Posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru wymieszanego z odrobiną soku z cytryny.
Lemon curd
Przymierzałam się i przymierzałam i w końcu zrobiłam...
Pyszny.
Ale spróbuję jeszcze..
Z innego przepisu...
Składniki:
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej (z pół cytryny)
1/2 szklanki soku cytrynowego
szczypta soli
pół kostki masła (chyba za dużo)
Żółtka wymieszać z sokiem, skórką i cukrem. Podgrzewać na kuchence na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Dosypać sól i dodać masło w małych kawałkach, mieszając ciągle.
I teraz powinnam lemon curd przetrzeć przez sitko.. Ale wolę czuć kawałeczki skórki cytrynowej..
Smacznego :)
środa, 22 lipca 2009
Zupa kalafiorowa
Z minimalną ilością składników: kalafiory, marchew i koperek...
Takie zupy są najlepsze...
Składniki:
pół kalafiora
3 marchewki
pęczek koperku
pół litra mleka
1 łyżka maki
1/4 kostki masła
Pokrojone kalafiory i marchew, zalewamy mlekiem i wodą tylko tyle, żeby były przykryte.
Dodajemy masło, solimy i gotujemy aż warzywa zmiękna.
Łyżke mąki rozmieszać w pół szklanki wody - dodac do zupy.
całość posypać koperkiem.
Smacznego :)
Wiśniowe lody jogurtowe z czekoladą i ciasteczkami amaretti
Składniki:
2 duże kremowe jogurty wiśniowe
2 śmietanki 30% (po 200g każda)
2 łyżki cukru pudru
1 słoik rzadkiego dżemu wiśniowego
kruszona czekolada
ciasteczka amaretti - około 50 g
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy jogurt, połowę wiśni z dżemu.
Całość wlewamy do maszynki do lodów i kręcimy według instrukcji.
Pod koniec dodajemy resztę wiśni, czekoladę i ciasteczka.
Przekładamy do pudełka, wkładamy do lodówki.
Lody są pyszne, chociaż trochę słodkie..
wtorek, 21 lipca 2009
Sałatka makaronowa z kurczakiem
W zeszłym roku jeździłam codziennie na praktyki. Były świetne, bo miałam elastyczny czas pracy - mogłam siedzieć ile chciałam i kiedy, w godzinach 8-19, byle wypracować odpowiednią ilość godzin. Zdarzało się siedzieć długo, a że miejsce to miało tuż przy sławnym Monciaku - to drogo. Więc trzeba znaleźć jakieś fajne lunchowe dania. Z pomocą przyszedł blog Błahostki, z którego wypróbowałam przepis na sałatkę makaronową z kurczakiem. Sprawdziła się, więc w tym roku powtórzyłam to z makaronem "zaległym" w lodówce.
Składniki
1-2 piersi z kurczaka
makaron
sałata lodowa
kukurydza z puszki
2 łyżki majonezu
odrobina ketchupu
odrobina musztardy
zioła prowansalskie
papryka słodka i ostra
Sposób przygotowania
Kurczaka pokroić w kostki/paski. Obrtoczyć w papryce słodkiej i ostrej oraz w ziołach prowansalskich. Usmażyć, po usmażeniu ułożyćna papierowych ręcznikach w celu "odtłuszczenia" potrawy.
Po wystygnięciu wrzucić do miski. Dorzucić kukurydzę, porwane liście sałaty lodowej i makaron. Przygotować sos - wymieszać majonez, ketchup i musztardę.
Smacznego!
Nalewka agrestowa
Na razie zapowiada się smakowicie.
Dorzucę jeszcze resztę agrestu, jak dojrzeje.
Składniki:
1 kg dojrzałego agrestu
1/2 kg cukru
laska wanilii
kawałek korzenia imbiru
1 litr wódki 50% zrobionej ze spirytusu
1. Agrest myjemy, obieramy z ogonków i szypułek. Wkładamy do słoja i lekko miażdżymy, by owoce popękały. Dodajemy cukier, wanilię, imbir, zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i stawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu.
2. Po dwóch tygodniach cedzimy nalewkę przez sito, a następnie filtrujemy (filtruje się bardzo wolno). Zlewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy na pół roku do piwnicy lub w inne ciemne i chłodne miejsce.
Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową
Taka jest brioszka znaleziona Liski.
A jak pachnie...
Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową. Z maszyny.
Przepis: Cathy Ytak
- 80 ml mleka
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- 350 g mąki pszennej typ 450
- 50 g jogurtu
- 1 łyżeczka drożdży suszonych instant
- 1/2 łyżeczki soli
- 20 g masła
- 20 g cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (ja kupiłam jakiś czas temu w Piotrze i Pawle)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki umieścić w maszynie.
Nastawić program wyrabianie ciasta.
wyrośnięte ciasto wyjąć z maszyny, podzielic na 16 części, z każdej utoczyć kulke i ułożyć obok siebie w wysmarowanej masłem keksówce.
Zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
wyrośniętą brioszkę posmarować roztrzepanym żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut.
Studzić na kratce.
Jeść odrywając poszczególne bułeczki od całości.
Smacznego.
poniedziałek, 20 lipca 2009
Chleb starosty
Musiałam go zrobić.
Przepis od Kass:
CHLEB STAROSTY
/2 bochenki/
Wieczorem w przeddzień pieczenia przygotowac zaczyn:
310g mąki żytniej typ 720
210g mąki pszennej typ 650
90g zakwasu żytniego
450g wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej
Wymieszac dokladnie, przykryc miske folią i zostawi w temp. pokojowej.
Rano do zaczynu dodac:
280g mąki żytniej typ 720
300g mąki pszennej typ 650
150g mąki pszennej typ 1850
320g letniej przegotowanej wody
2 lyzki plaskie soli morskiej
2 lyżki kminku zmiażdżonego w moździerzu
2 lyżki oleju slonecznikowego
Wymieszac wszystkie skladniki z zaczynem i dokladnie wyrobic ręcznie ok. 10 minut. Wlożyc ciasto do naoliwionej miski, przykryc i odstawic do wyrosnięcia na ok 2 godz. W tym czasie zlozyc dwukrotnie.
Gdy ciasto wyrosnie zarobic chwilę i podzielic ciasto na pól. Uformowac dwie kule i przykryc sciereczka. Po 15 minutach ostatecznie uformowac dwa bochenki (okrągle lub podluzne), podsypac mąką i umiescic w koszykach do wyrastania, nakryc sciereczką i odlożyc do wyrosnięcia na ok. 1,5 godz. Chlebki powinny powiekszyc objętosc o co najmniej 80%. Wlączyc wtedy piekarnik z kamieniem, nagrzewając go przez godzine do 240stC.
Po tym czasie można upiec chleb.
Przelożyc na lopatę, ewentualnie naciąc i wlożyc do naparowanego piekarnika.
Przez 15 minut piec z parą - w temp. 240stC.
Zmniejszyc temp. do 210stC i dopiec już bez pary ok. 35-40 minut.
10 minut przed końcem pieczenia spryskac bochenek woda, będzie mial lsniącą skórkę. Jesli bochenek będzie dobrze wypieczony, mial ciemną skórkę wyjąc na kratkę do ostudzenia.
Polecam!
niedziela, 19 lipca 2009
Wiśnie marynowane
Jeszcze kilka wiśni zostało na drzewkach, ale pewnie zjedzą je osy...
Składniki:
2 kg wypestkowanych wisni
700 g cukru
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
3-5 goździków
kawałek cynamonu
1 łyżka gorczycy
Wiśnie wkładamy do słoja.
Wodę z cukrem i przyprawami zagotowujemy, dolewamy ocet, zalewamy wiśnie.
Następnego dnia odlewamy zalewę, zagotowujemy, zalewamy wisnie.
Trzeciego dnia zagotowujemy zalewę, wiśnie rozkładamy do słoików, zalewamy gorącą zalewą, zamykamy, stawiamy na głowie i już :))
Smacznego :)
Chłodnik ulubiony
Składniki:
2 litry kefiru
2 pęczki rzodkiewki
3 duże ogórki szklarniowe
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
koncentrat buraków
jajka na twardo
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w półplasterki. Zieleninę siekamy drobno.
Wszystko solimy, mieszamy z kefirem, dodajemy koncentratu z buraków do smaku.
Wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Podajemy z połówkami jajek na twardo.
sobota, 18 lipca 2009
Kompot wiśniowy
1 kg cukru
2 szklanki wody
1 kg wiśni
Wydrylować wiśnie, włożyć do słoików. Zagotować wodę z cukrem, zalać wiśnie. Zamknąć i pasteryzować 20 minut.
Syropu wychodzi dużo, myślę, że można zmienić proporcje następnym razem.
Blueberry Boy Bait
Ciasto pojawiło się jednocześnie na wielu blogach.
Historia ciasta opisana jest tu.
Smak jest ciekawy przez dodatek soli.
Ciasto jest pyszne, wilgotne, tylko jagody opadły na dno...
Składniki:
2 kubki + 1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
16 łyżeczek miękkiego masła - dałam pół kostki (100 g)
3/4 kubka brązowego cukru
1/2 kubka cukru (białego)
3 duże jajka
kubek pełnego mleka
1/2 kubka jagód
Posypka:
1/2 kubka jagód
1/4 kubka cukru kryształu
1/2 łyżeczki cynamonu
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
W osobnym naczyniu ubić na puszystą masę masło z cukrami, ubijać dalej dodając po 1 jajku.
Zmniejszyć obroty, wsypać połowę mąki (cały czas ubijając), dodać połowę mleka, wsypać resztę mąki, dolać resztę mleka.
Delikatnie wmieszać jagody, wylać do naczynia wysmarowanego masłem i wysypanego mąką.
Jagody wymieszać z cukrem i cynamonem, posypac ciasto.
włożyć do piekarnika na 45-50 minut.
Smacznego.