wtorek, 30 czerwca 2009

Tort Siedemnastka



Tort robiłam już wcześniej - jest pyszny.

Siedemnastka - bo 17 jajek trzeba, żeby zrobić ten tort.

A Siedemnastka - bo na 17-te urodziny Agaty :)) - Wszystkiego Najlepszego ;))

Przepis pochodzi z pl.rec.kuchnia - tutaj jest kopia.

Ciasto bez dodatku mąki.





Siedemnastka

CIASTO ORZECHOWE:
5 jajek,
13dag cukru pudru,
16 dag orzechów włoskich - zmielonych,
3dag bułki tartej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem, połączyć z resztą składników, delikatnie wymieszać .
Upiec najlepiej na papierze do pieczenia.

CIASTO KOKOSOWE:

12,5 dag wiórek kokosowych,

8 dag cukru,

4 białka,

2 łyżki kaszy manny,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ubić pianę z cukrem.Wsypać kokos, kaszę i proszek do pieczenia. Wymieszać
delikatnie . Upiec na papierze do pieczenia.

CIASTO MAKOWE:

1 szklanka maku,

1/2 szkl. cukru,

5 jajek,

2 łyżki miodu,

1/2 kostki masła,

2 łyżki bułki tartej ,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

2 łyżeczki kakao.

Mak zaparzyć i zmielić. Żółtka utrzeć z połową cukru masłem i miodem.Dodać
zmielony mak, kakao, bułkę. Ubić pianę z pozostałą częścią cukru. Wszystko
delikatnie wymieszać.Piec na papierze do pieczenia.

MASA CZEKOLADOWA:

1 i 1/2 kostki masła,

4 żółtka,

3 jajka,

1 szklanka cukru pudru,

1 cukier waniliowy,

kieliszek spirytusu,

łyżka dobrego kakao,

Ubić na parze jajka z cukrem, dodać kakao.Na końcu dodać spirytus. Gdy masa
zacznie gęstnieć odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć i dodawać stopniowo wychłodzoną masę.

Potrzebna tez polewa czekoladowa. - Ja użyłam 2 tabliczki czekolady rozpuszczone ze 100 ml śmietanki (na parze).

WYKONAĆ NASTĘPUJĄCE SKŁADANIE CIASTA OD GÓRY:

---polewa czekoladowa
---ciasto makowe
---masa czekoladowa
---ciasto kokosowe
---masa czekoladowa
---ciasto orzechowe




Smacznego :)

Pavlova



Zrobiłam 2 pavlove z przepisu Nigelli.
Bardziej smakowała nam klasyczna - biała z truskawkami.

Biała pavlova:
* 6 białek
* cukier (na każde białko - 15ml)
* 1 łyżka octu winnego
* 2 łyżki mąki kukurydzianej

Na wierzch

* 500 ml śmietany kremówki takiej 30%
* truskawki

Wyciśniętą cytryną wysmarować miskę i ubijać białka – nie za sztywno. Dodać cukier (na każde biało 4 łyżki – 15 ml cukru), łyżkę octu winnego, 2 łyżki mąki kukurydzianej (dzięki temu Pavlova jest ciągnący). Całość mieszać delikatnie, wprowadzając powietrze.

Na pergaminie wyłożonym na blaszkę odrysować okrągły kształt od dna tortownicy. Wylać w niego ciasto i uformować w miarę regularny okrąg. Piec: 180°C(ok. 10 min.) na początku, potem 150°C(ok.50 min.) . Studzić w piekarniku, a następnie przełożyć tort na paterę dołem do góry.

Ubić śmietanę i wyłożyć ją na ciasto. Posypać truskawkami.

Czekoladowa pavlova:
* 6 białek
* cukier (na każde białko - 15ml)
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka octu winnego lub czerwonego winegret
* starte wiórki czekoladowe
* 2 łyżki mąki kukurydzianej

Na wierzch

* 500 ml śmietany kremówki takiej 30%
* 2 garście jagód, poziomek


Wyciśniętą cytryną wysmarować miskę i ubijać białka – nie za sztywno. Dodać cukier (na każde biało 4 łyżki – 15 ml cukru), łyżkę octu winnego, 2 łyżki mąki kukurydzianej (dzięki temu Pavlova jest ciągnący), kakao i wiórki czekoladowe. Całość mieszać delikatnie, wprowadzając powietrze.

Na pergaminie wyłożonym na blaszkę odrysować okrągły kształt od dna tortownicy. Wylać w niego ciasto i uformować w miarę regularny okrąg. Piec: 180°C(ok. 10 min.) na początku, potem 150°C(ok.50 min.) . Studzić w piekarniku, a następnie przełożyć tort na paterę dołem do góry.

Ubić śmietanę i wyłożyć ją na ciasto. Posypać jagodami.








W jednej kuchni z N. Lawson


Sezon Truskawkowy 2009

Jagodowo nam!

poniedziałek, 29 czerwca 2009

Likier truskawkowy






Wcześniej robiłam nalewkę truskawkową.
Ale truskawki są tak słodkie, że w sam raz pasują na likier...
Przepis jest eksperymentalny.

Składniki:

3 kg truskawek na sok
300 g cukru
2 litry spirytusu
2 kg truskawek
cukier do smaku
2 laski wanilii

Z truskawek i cukru zrobiłam sok w sokowniku.Wlałam go do dużego słoja, dolałam spirytus.
Do tej mieszanki włożyłam wanilię i tyle truskawek, ile się zmieściło w słoju - słój jest chyba 8-litrowy.
Po tygodniu przefiltrowałam płyn ze słoja, dodałam syropu cukrowego do smaku.

Likierek jest słodki, delikatny, z lekką nutką wanilii.




Sezon Truskawkowy 2009

Spiżarnia 2009 - nalewki, grzyby, zioła

Kaszanka grillowana z jabłkiem i majerankiem



Kaszanka jest pyszna sama w sobie, a z dodatkiem jabłka i świeżego majeranku - super :)

Bierzemy kawałek kaszanki i kawałek folii aluminiowe, w folię zawijamu kaszankę, kawałeczek jabłka i gałazkę majeranku i juz :))

Smacznego:))

Wielkie grillowanie

niedziela, 28 czerwca 2009

Weekendowa piekarnia #37 - chałka na zakwasie



Upiekłam z podwójnej porcji.
Z połową zrobiłam eksperyment - trochę słaby.. :(
Chałka eksperymentalna zamiast wody i miodu miała syrop z bzu czarnego.
Chałka wyrosła słabo, skórkę miała bledszą niż ta z miodem..

Z drugiej połowy - wyszła pyszna, rumiana i wyrosnięta chałka....
Druga połowa była z miodem wielokwiatowym.


Przepis podaję za Gospodarną Narzeczoną:

Z podanych proporcji wyjdzie jedna około kilogramowa chała lub dwie półkilogramowe

Poprzedniego dnia wieczorem przygotowuje kwaśne ciasto:

-35g aktywnego pszennego zakwasu
(można wziąć 10 g żytniego i odświeżyć go rano 20g wody i 30g mąki pszennej chlebowej, jeszcze bardziej aktywny zakwas uzyskamy odświeżając go kilkukrotnie co 12 godzin, resztę zachowujemy do kolejnego wypieku, przechowujemy w lodówce i odświeżamy co tydzień oraz zawsze na 12 godzin przed kolejnym wypiekiem).
-80g ciepłej wody
-135g mąki pszennej chlebowej

W misce mieszamy wodę z zakwasem, a następnie wsypujemy mąkę. Dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i dostawiamy na 8 do 12 godzin.
Następnego dnia przygotowujemy ciasto właściwe:
-60g ciepłej wody
-3 jajka i jedno do wysmarowania chałek
-8g soli
-55g oleju roślinnego (ja optuję za roztopionym masłem)
-65g delikatnego miodu (akacjowego, lipowego, kwiatowego, ja dodam z rozmarynu) lub 60g cukru
-400g mąki pszennej chlebowej
-200g kwaśnego ciasta

W dużej misce ubijamy wodę, jajka, tłuszcz, miód i sól, a następnie wsypujemy stopniowo mąkę, całość mieszając drewnianą łyżką. Powstanie nam postrzępione ciasto. Dodajemy kwaśne ciasto i wszytko razem mieszamy. Wykładamy na stolnicę, w tym czasie ciasto się lepi do rąk, ale nie warto się tym przejmować. Na stolnicy oprószonej mąką wyrabiamy ciasto wilgotnymi dłońmi przez około 8-9 minut ( nie dłużej niż 10 minut). Ciasto powinno być zwarte o konsystencji ciastoliny. Miskę po cieście myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i do takiej nagrzanej miski wkładamy ciasto, przykrywamy folią i odstawiamy do fermentacji na 2 godziny. W tym czasie ciasto może wcale nie urosnąć!

Po tym czasie wykładamy na omączoną stolnicę. Dzielimy na tyle części, ile planujemy zrobić chałek. Dalsze instrukcje dotyczą jednej chałki.
Ciasto wałkujemy. Dzielimy nożem na pół. I każdą część rolujemy. Następnie rolkę wałkujemy dłońmi tak by zusykać długi, cieńszy na końcach wałeczek. Kazdy wałeczek składamy na pół i podwieszamy na patyczku, a następnie zaplatamy jedno ramię na drugie, aż do końca. Patyczkiem wykonujemy jeszcze kilka skrętów w przeciwnym kierunków. Kto kiedykolwiek kręcił się na sznurkowej huśtawce, wie o co chodzi. Z drugim wałeczkiem postępujemy tak samo. Oba wałki układamy na blasze lub w okrągłej formie wyłożonje pergaminem.
Zostawiamy do wyrastania na 5 godzin.

Piekarnik rozgrzewamy pod koniec wyrastania do 180 st. C. Przed pieczeniem chałki smarujemy jajkiem rozkłóconym ze szczyptą soli. Pieczemy 500g chałki 25-35 minut, większą 45 minut.






Kwitnący talerz

Sałatka colesław




Sałatka pyszna, podobno taka sama jak z KFC :))

Przepis z Czarnej Oliwki.

Dzisiaj jemy ją do grilla...


Składniki:
- 8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej
- 1/4 filiżanki drobno startej marchewki
- 2 małe cebule drobniutko posiekane
- 1/3 filiżanki cukru pudru [może być nieco mniej]
- 1/2 łyżeczki [do herbaty] soli
- 1/8 łyżeczki [do herbaty] pieprzu
- 1/4 filiżanki mleka [lub nieco mniej, jeśli majonez nie jest bardzo gęsty]
- 1/2 filiżanki majonezu [dobrze, żeby był gęsty - np. "Dekoracyjny" WINIARY]
- 1 i 1/2 łyżki [do zupy] białego octu winnego
- 2 i 1/2 łyżki [do zupy] soku z cytryny


Jak przyrządzić?
Startą kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski, dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Surówka grillowa z kwiatów kalafiora

Surówka jest u nas prawie od zawsze...
Pierwszy raz jadłam ja zaproszona na grilla do znajomej - bardzo mnie zdziwiła..
Surówka jest pyszna, zdrowa, świetnie pasuje do peeczonego mięsa i kiełbasek.

Składniki:

1 duży kalafior
3-4 ząbki czosnku
jogurt naturalny
majonez
sól

Kalafior ucieramy na grubej tarce jarzynowej. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, sól, jogurt i majonez do smaku.
Najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

Smacznego.



Weekendowa piekarnia #37 - Chleb Wiejski (Pain Rustique)



Upiekłam :)
Chlebek super, pachnie w całym domu.
Taki pszenny bardziej smakuje mojej rodzinie...
Zapomniałam naciąć, ale bez tego jest pyszny....

Przepis podaję ze źródła:

Chleb Wiejski (Pain Rustique) za "Bread" Jeffrey Hamelman

Zaczyn Drożdżowy (Poolish)

-mąka chlebowa 230g

-woda 230g

-drożdże świeże prasowane 0,5g tj. na wielkość ziarna groszku z puszki

Ciasto właściwe

-mąka chlebowa 230g

-woda 85g

-zaczyn (Poolish) cały

-sól 8g

-drożdże 7g świeże prasowane = trochę mniej niż 1 + 1/2 łyżeczki

1. Zaczyn
Rozrób drożdże w wodzie, dodaj mąkę, wymieszaj łyżką na jednolite ciasto, powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Przykryj szczelnie, zostaw na 12 - 16 godzin w temp. pokojowej. Jeśli masz mniej czasu dodaj 2 razy więcej drożdży, tak czy inaczej 8 godzin to dobre minimum. Dojrzały zaczyn powinien być pełen bąbelków, a zaraz po odkryciu pachnieć bardzo mocno. Jeśli nie ma bąbli, ani zapachu - czekaj.

2. Ciasto właściwe
a) Zmieszaj mąkę, wodę, oraz zaczyn. Nie dodawaj drożdży ani soli. Zmieszaj, nie znaczy zagniataj, wystarczy połączenie składników (ok 1-2 minut).Jeśli używasz słabszej mąki(nie-chlebowej), daj połowę wody, najwyżej dolejesz nieco na końcu wyrabiania. Przykryj szczelnie, odstaw na 20-30 minut w temp pokojowej.
b) Odkryj, posyp solą i drożdżami (rozkruszonymi jeśli świeże). Wyrób (2 minuty w mikserze, 3 minuty dobrej pracy rękami). Może wydawać się, że to mało, ale ciasto rozwijało się już samo podczas tych 20 minut czekania;-), pamiętaj że poźniej będziesz jeszcze je składać, więc nie przesadzaj z wygniataniem. Tak czy inaczej powinniśmy mieć dość miękkie i luźne ciasto o temp. ok 25 stopni C.

3. Dojrzewanie
Przykryj. odstaw na 70 minut. W tym czasie złóż dwukrotnie (po 25 i 50 minutach) w kopertę - patrz French fold link. Przy drugim składaniu zacznij nagrzewać piec.

4. Dzielenie.
Tego ciasta absolutnie nie formujemy! Wyrzuć ciasto z miski na omączona dobrze stolnice, jeśli chcesz możesz je podzielić, jeśli nie wyjdzie jeden spory bochenek. Przełóż na omączoną ścierkę (omączoną strona w dół. Ścierka nie musi (i tak jest koszerniej), choć może być umieszczona ani w koszu, ani w misce. Odstaw na 20-25 minut w ciepłe miejsce (25C).

5. Pieczenie.
Piec powinien mieć ok 240C. Przełóż "bochenek" omączoną stroną do góry, na omączoną łopatę, grubą tekturę itp. Przetnij raz mocno i zamaszyście. Wsadź do pieca na nagrzaną blachę, kamień itp . Zaparuj piec np. spryskiwaczem. Piecz 35 minut, w połowie uchylając nieco drzwiczki.

Wagę drożdży podałem dość dokładnie i na różne sposoby, ale i przy mniej dokładnym pomiarze wszystko powinno się udać. Byle zachować zasadę, zaczyn malutko, ciasto normalnie.





sobota, 27 czerwca 2009

Fusilli z sosem bolońskim czyli makaron z mięsem :)



Pierwszy raz robiłam makaron z tego przepisu jeszcze w akademiku, z przepisu z jakiejś gazety.
Tak na zasmakował, że robimy go mniej więcej raz w miesiącu.
Przepis prosty, szybki, bez udziwnień.

Składniki:
2 paczki makaronu świderki
1 kg mięsa mielonego
20 dkg pieczarek
2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie - świeże pomidory)
1 cebula
zioła - suszone prowansalskie lub świeże - bazylia, tymianek, oregano
czerwone wino
oliwa
sól do smaku
tarty ser

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę, przysmażamy, dorzucamy grubo pokrojone pieczarki - smażymy do lekkiego zrumienienia.
Wrzucamy mięso i rozdrabniamy je widelcem.
Jak już mięso jest przysmażone - dorzucamy pomidory i dolewamy wodę.
Dodajemy zioła, dusimy pod przykryciem 20 minut.
W tym czasie gotujemy makaron.
Do uduszonego mięsa dodajemy znowu zioła i pół szklanki wina.
Zagotowujemy i podajemy.
Na talerzach całość posypujemy żółtym serem.



Cytrynowe babeczki z morelami i jagodami

Z przepisu wychodzą 2 blachy babeczek.
Jedną zrobiłam z samymi morelami, drugą - z morelami jagodami.
Ta druga wersja na pewno lepsza....

Składniki
300 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
115 g miękkiego masła
200 g cukru
1 duże jajko
230 ml mleka
starta skórka z jednej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 puszka moreli - ja dałam 6 dużych moreli i garstkę jagód


Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.

Morele z puszki odcedzić, świeże sparzyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem. Miękkie masło z cukrem, jajkiem, mlekiem, cytryną i ekstraktem waniliowym zmiksować, aż wszystko dobrze się połączy. Teraz tylko trzeba stopniowo dodać mąkę i mieszać, aż wszystko się połączy.
Nakładać ciasto do wysokości 2/3. Na każdą muffinkę nałożyć pół pokrojonej moreli. Piec około 20 minut, aż do złotego koloru.
Ja w tgen sposób zrobiłam pierwszą porcję - nakładając ćwierć świeżej moreli na każdą babeczkę.
Drugą porcję wymieszałam z kawałkami moreli i jagodami.



Jagodowo nam!

piątek, 26 czerwca 2009

Żytni chleb na zakwasie z dodatkiem kardamonu



Przepis znaleziony u Dany w Leśnym Zakątku...

Chleb prosty, łatwy i szybki.

Cytuję za Daną:

Zaczyn:

  • 200g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej typ 2000
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 200 ml wody

Wszystkie składniki mieszamy do połączenia, przykrywamy i zostawimy na 3 do 4 godzin.

Następnie mieszamy i dodajemy do zaczynu:

  • 350 ml maślanki z łyżką miodu gryczanego, dodajemy sól wg uznania i płaską łyżeczkę kardamonu
  • 420g mąki żytniej typ 720

Łączymy stopniowo maślankę, dosypujemy mąkę. Możemy spokojnie mieszać drewnianą łyżką. Zostawiamy na taki czas aby przygotować foremkę o rozmiarach 36x12, czyli smarujemy tłuszczem wysypujemy ziarnem albo mąką, czym kto woli.

Przekładamy ciasto do foremki maczając ją w ciepłej wodzie, wygładzamy, możemy porobić na cieście jakieś wzorki. Lepiej wtedy widać jak ciasto rośnie bo wzorki stopniowo zanikają.

Zostawiamy pod przykryciem i czekamy...

U mnie rosło 3 godz. i 15 min.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do tem 230 st / u mnie termo obieg /

Spryskujemy ciasto wodą na dno kilka kostek lodu i do pieca. Po 15 minutach zmniejszamy temp. Do 200 st. a kończymy na 160 st.

Piekłam 45-50 min i pozostawiłam jeszcze parę minut w otwartym w piekarniku.

Waga chlebka po upieczeniu 1216 g


Ja piekłam w garnku rzymskim .

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem



Szukałam przepisu na ciasteczka owsiane, znalazłam.. u Dorotus :)
Ciasteczka kruche, pyszne i ten słonecznik...

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli, wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto - ma być miękkie i tłuste.

Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce, można lekko spłaszczyć.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut, na złoto. Zdejmować z blaszki po wystygnięciu.

Smacznego :)


Zdrowie na talerzu

czwartek, 25 czerwca 2009

Słowenia: Struklji

Szukałam czegoś ciekawego i oryginalnego w kuchni słoweńskiej - i znalazłam...
Pyszne pierogi rolowane albo rolady pierogowe...
Czyli struklji...

Ciasto może byc pszenne - takie jak na strudel, albo gryczane - tego trochę się bałam po kluskach luksemburskich...
Wybór padł na pszenną strukljię - na słono - ze szpinakiem i na słodko - z twarogiem.


Składniki na ciasto (1 struklji):

1,5 kubka mąki
1 łyżka masła
łyżeczka soli
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
6 łyżek letniej wody

Mąkę wsypać do miski, wymieszać z masłem, dodać sól, jajko i wodę. Zagnieść dość luźne ciasto.
Ugniatać jeszcze 20 minut. Zostawić pod przykryciem na godzinę lub więcej.
Ja zgniotłam ciasto na 2 struklji w maszynie do chleba na programie makaron (15 minut).
Zostawiłam na 15 minut - nie miałam więcej czasu...
Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować farszem, ciasno zwinąć. ściereczkę zmoczyć, wyżąć, rozłożyć, posypać bułką tartą. Roladę zawinąć ciasno w ściereczkę, zawiązać oba końce nitką lub sznurkiem.

Włożyć do osolonego wrzątku i gotować pół godziny na małym ogniu.
Po wyjęciu odwinąć ściereczkę, pokroić w 4 centymetrowe kawałki, postawić na sztorc i polać sosem, śmietaną, masłem...

Farsz szpinakowy zrobiłam z pół porcji szpinaku z Lidla (przyprawiony ze śmietanką) wymieszanego z kostką (20 dkg) twarogu i 2 żółtkami. Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku.

Farsz twarogowy zrobiłam z 25 dkg mielonego twarogu wymieszanego z cukrem waniliowym, łyżką cukru i 2 żółtkami.


Strukljię szpinakową polaliśmy sosem grzybowym z torebki ...
Sirovą strukljię polaliśmy śmietaną z cukrem i cukrem waniliowym.


Wszystko było pyszne..
Takie pierogo mogę częściej robić - szybkie i pyszne :))




Pilaw z pieczarkami


Bardzo aromatyczny i smakowity...
Z zabytkowej gazetki "Potrawy egzotyczne" Katarzyny Pospieszyńskiej z 1983 roku.

Pilaw z pieczarkami
(Khumbi pilao - Indie)

Składniki:

1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
3-4 łyżki ghee
1 średnia cebula
3 kardamony - chyba ziarenka ?
2 goździki - dałam 4
1/2 łyżeczki cumin lub 1/4 łyżeczki kminku (kiedyś mogłam robić tylko z kminkiem)
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
25 dkg pieczarek grubo posiekanych

1. Cebulę smażyć na rozgrzanym maśle przez minutę.
2. Dodać kardamon, goździki, cumin, pieprz i sól, smażyć przez 2 minuty, mieszajac.
3. Dodać grzyby, smażyć przez 5 minut, delikatnie mieszając. Pieczarki przełożyć łyżką cedzakowa na talerz.
4. Dodać ryż, wlać wodę, zamieszać, zagotować. Zmniejszyć płomien i gotowac pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 15 minut.
5. Wsypać grzyby, lekko wymieszać.
6. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika (160 stopni C), przykryć mokrą ściereczką.
7. Podawać z zieloną sałatą ze śmietaną lub indyjską sałatką.

Proporcje dla 3-4 osób

Razowe pancaces z jagodami



Sezon jagodowy w pełni, dzisiaj śniadaniowo...
Placuszki wyszły bardzo delikatne.

Razowe pancaces z jagodami

Składniki:

1/2 kubka maki pełnoziarnistej
1/2 kubka płatków owsianych (zmielonych w młynku do kawy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka syropu klonowego
1 kubek maślanki
1 jajko
2 łyżeczki masła (rozpuszczonego)
1 dojrzały banan (rozgnieciony)
1/2 kubka jagód


1. Wymieszać mąkę, płatki, proszek, sodę i sól.
2. Zmiksować syrop klonowy, maślankę, jajko, masło i banan w osobnym naczyniu.
3. Połaczyć składniki suche i mokre.
4. Wmieszać jagody.
5. Rozgrzać patelnię i posmarować ja delikatnie masłem.
6. Wylać 1/4 kubka na patelnię (ja nalewałam łyżką) i smażyć aż spód będzie złoto brązowy, około 2-3 minut.
7. Odwrócić placuszek i smażyć jeszcze 1-2 minuty.
8. Podawać polane syropem klonowym, frużeliną, miodem, lub tym, co komu pasuje :)

Smacznego :)

Jagodowo nam!

środa, 24 czerwca 2009

Zupa owocowa



Trochę za dużo czereśni kupiliśmy - trzeba było zagospodarować...
No i mamy sezon truskawkowy...
Najlepsza w tym przypadku zupa owocowa...

Składniki:

3/4 kg czereśni
300 g rabarbaru
1/2 kg truskawek
1 kisiel - ja dałam żurawinowy
makaron ugotowany według przepisu

Czereśnie wypestkowałam, rabarbar pokroiłam, truskawki obrałam i pokroiłam na połówki.
Wszystko wrzuciłam do garnka, zalałam wodą, posłodziłam do smaku.
Gotowałam około 20 minut.
Kisiel rozrobiłam w małej ilości wody, dolałam do garnka, zamieszałam i zagotowałam.
Zostawiłam pod przykryciem.
Można jeść na ciepło i na zimno, z makaronem lub bez...
Pyszne, szybkie letnie danie...


Sezon Truskawkowy 2009

z cyklu: samiec upolował, samica uzdatniła


Ł. pojechał na ryby. I przywiózł KLENIA. Na rybach się nie znam, wyglądał jak to ryba - srebrny, łuskowaty. Za to spory - ważył ponad kilogram. Przepisu na klenia szukać można do upadłego - powodzenia. Znalazłam chyba jeden, który mnie jednak wcale nie przekonał. Więc zdecydowałam się na klasykę - rybkę z patelni. Kleń po oprawieniu i pokrojeniu na dzwonka został potraktowany przyprawą do ryby i mąką, po czym wylądował na patelni z rozgrzanym olejem i masłem. Smażył się dość długo, bo nie lubimy surowizny. Podałam go z kalafiorem i brokułem - ugotowane na lekko chrupiąco, z masłem i, przypadkowo, cytryną (znad ryby;) ) - co okazało się strzałem w dziesiątkę. Sama ryba miała bardzo smaczne mięso, chociaż sporo ości - również drobnych, porozdwajanych. Ale mimo ości już zamówiłam sobie u męża kolejnego klenia. :D

Syrop z kwiatów czarnego bzu




Składniki:

2 kg cukru
2 litry wody
100 g kwasku cytrynowego
50 kwiatków bzu czarnego

Wodę zagotować z cukrem, dodać kwasek, ostudzić.
Ciepłym płynem zalać kwiatki w 5 litrowym słoju.
Zostawić 24 godziny, przefiltrować, zagotować, rozlać do słoiczków.



Kwitnący talerz


Spiżarnia 2009 - owoce,warzywa