Weekendowa Piekarnia #79 - bułeczki czosnkowo-bazyliowe
by Joanna on


Dalszy ciąg archiwum...

Przepyszne bułeczki zaproponowane przez Zaytoon.

Bułeczki czosnkowo-bazyliowe
Źródło: Dorota

Ciasto:
400 g mąki pszennej chlebowej
20 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g mleka
30 g masła, roztopionego

Nadzienie:
60 g miękkiego masła
6-7 ząbków czosnku
2-3 łyżeczki sosu Pesto [ew. ok. 25 posiekanych listków bazylii lub 2 łyżeczki posiekanej pietruszki]
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

 

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucić na stolnicę lub do miski i wyrobić (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W międzyczasie składniki nadzienia rozetrzeć ze sobą łyżką, tak, żeby się połączyły [zmiksowałam w blenderze]. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem z mlekiem i ostrym nożem naciąć wzdłuż. W rowek nakładać nadzienie.
Piec w 180 st. przez 15 minut. Najlepsze na ciepło.

 Smacznego :)




Weekendowa cukiernia - tarta z truskawkami
by Joanna on



I znowu zaległości...

Przepis podany przez Polkę.
Myślę, że duża tarta powinna piec się dłużej - środek wyszedł trochę niedopieczony.
Ale smak wyśmienity :)


Migdałowa tarta z truskawkami
Na formę o średnicy 26.5cm


Spód tarty II

300g mąki pszennej
szczypta soli
50g drobnego cukru
100g mielonych migdałów
180g zimnego masła
2 jajka
4 krople esencji migdałowej

Mąkę przesiać z solą do miski.
Dodać cukier i migdały, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki.
Wetrzeć masło w mąkę, aż do powstania dużych okruchów.
Jajka lekko ubić z esencją migdałową  i dodać do suchych składników.
Szybko zagnieść ciasto, zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 40 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponownie schować do lodówki na 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C (termoobieg 160, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznymi groszkami i piec przez 15 minut.
Zdjąć groszki, papier i dopiekać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
Wystudzić.

Nadzienie tarty

350g niesolonego masła
350g cukru (ja bym zmniejszyła ilość o połowę)
350g mielonych migdałów
4 duże jajka

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę (tak jak na masę do tortów).
Dodajemy mielone migdały i miksujemy.
Dodajemy po jednym jajku i miksujemy na gładką masę.
Masę przekładamy do upieczonego spodu i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160C (termoobieg 140, gaz 3).
Studzimy na kratce.

Wierzch tarty

1kg dojrzałych truskawek
cukier puder
opcjonalnie kilka kropli ulubionego alkoholu

Truskawki kroimy wzdłuż na ćwiartki (jeśli używamy alkoholu to przekładamy je do miski i delikatnie mieszamy z alkoholem).
Układamy je na wierzchu wystudzonej tarty i posypujemy cukrem pudrem.





Jak drożdżówkę zrobić i się nie narobić
by Marcin Drzycimski on


Składniki:
Ciasto
10 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
4 1/2 szklanki mąki tortowej
sól
owoce (np. agrest)

Kruszonka:
cukier, mąka, masło - w równych proporcjach (np. po 20 dkg)

Do garnka wkładamy:
- pokruszone drożdże
- cukier waniliowy
- cukier
- roztrzepane jajka
- olej
- mleko
- mąkę przesianą przez sito

Przykrywamy, zostawiamy na 2 godziny

Kruszonka - rozpuścić masło, połączyć z mąką i cukrem
zagnieść i do lodówki

Wracamy do ciasta... po 2 godzinach w garnku ciasto mieszamy na jednolitą masę i na blaszkę.
Na wierzch owoce i kruszonkę.

Wstawiamy do nagrzanego pieca (200 st. C) - piec ok. 50 minut (piekarnik elektryczny)




Tort panna cotta z białą czekoladą i musem truskawkowym
by Joanna on

W ramach nadrabiania zaległości torcik, który robiłam ponad miesiąc temu....

Składniki:
250g ciastek digestive
50 g masła

600 g śmietanki kremówki (30%)
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
1 tabliczka białej czekolady


300 g truskawek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny






Ciasteczka pokruszyć, masło rozpuścić. Ciasteczka wymieszać z masłem, wyłożyć formę, uformować brzeg dociskając szklanką. Wstawić do lodówki.
Przekrojoną wanilię zagotować ze śmietanką.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.






Do gorącej śmietanki dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia, na koniec dodać żelatynę.
Żelatynę do truskawek namoczyć w odrobinie zimnej wody.
Truskawki zmiksować, wymieszać z cukrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, wymieszać z truskawkami.



Na spód ciasteczkowy wylać warstwę śmietanki, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Następnie wylać warstwę musu truskawkowego, wstawi do lodówki.
I znowu warstwa śmietanki, a na wierzchu mus truskawkowy.
Smacznego :)



Jagodzianki
by Joanna on


Długo mnie nie było...
Tak długo, jak długo nie mieliśmy stałego łącza (niech żyje TPSA !!! - 2 miesiące trwała instalacja łącza...)

A wpis dotyczy jagodzianek.

Rok temu pojawiły się na wielu blogach, nie u nas - a szkoda :)
Od kiedy pierwszy raz je upiekłam, piekę je co drugi dzień .

Przepyszne...
Już niedługo :(

Przepis znaleziony u Dorotus, podejrzany u Tatter...



Składniki na 16 jagodzianek:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego
Jagodowy farsz:
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na farsz wymieszać.
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośniecia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny).
Nastepnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydownie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wysypanej mąką) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.
Polukrować, najlepiej wykonać dość rzadki lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody, by lukier był rzadki; nakładać pędzelkiem
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (1,5 h), po skończeniu którego ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.
Smacznego :)


A rok temu jedliśmy imieninowy tort:




Etykiety

[*] (1) adżika (2) agrest (2) akcja (5) alkohol (14) amaretti (3) amaretto (6) Amber (1) ameryka (15) amoniak (1) ananas (12) Anglia (2) Ania (1) Anna Maria (1) anyż (1) ANZAC (1) arbuz (2) Armenia (1) aronia (3) Austria (4) awokado (1) Azerbejdżan (5) Babcia Terenia (7) babeczki (9) babka (5) babka gotowana (1) bagietki (2) Bajaderka (10) bakalie (8) bakłażan (3) bambus (1) banany (11) barwniki (1) bataty (1) batoniki (1) bazylia (1) Bertinet (2) beszamel (2) bez nabiału (3) beza (3) bezglutenowe (3) bezmięsne (5) bezy (5) biała czekolada (18) biała kiełbasa (3) białe wino (6) białka (9) Białoruś (2) biga (1) bigos (1) biszkopt (5) biszkopty (2) bliny (1) boczek (6) Bolilos (1) bomba (1) borówki (2) botwinka (2) Boże Narodzenie (64) bób (2) brandy (2) Brazylia (1) brązowy cukier (1) brązowy ryż (1) brie (1) brioszka (2) brioszki (2) brokuły (8) brown sauce (1) brownies (4) brukiew (1) brzoskwinie (7) budyń (9) bughlama (1) bulgur (1) bułeczki (40) Bułgaria (1) bułka tarta (5) bułki (10) buraczki (8) cappuccino (1) cebula (38) chałka (4) chałwa (3) charlotte russe (1) cheesecake (6) chili (2) Chiny (5) chleb (91) chlebek (1) chlebek turecki (1) chłodnik (3) choinka (1) chrzan (6) chutney (3) ciasta (2) ciasteczka (22) ciasto (76) ciasto francuskie (6) ciasto kruche (2) ciasto parzone (2) ciecierzyca (6) clafoutis (1) colesław (1) cukier (3) cukinia (14) cupcakes (4) curry (7) cynamon (10) cytryna (13) cytryny (15) czarna porzeczka (2) Czarnogóra (1) czarnuszka (3) czarny bez (2) czarny sezam (1) Czechy (1) czekolada (36) czekoladowy weekend (1) czereśnie (4) czerwona cebula (1) czerwona fasola (1) czerwona soczewica (1) czerwone wino (1) czosnek (17) daktyle (1) Dan Lepard (1) David Lebovitz (3) deser (27) dietetycznie (2) długie pieczenie (1) do piwa (1) do pracy (1) Dominikana (1) Dorotus (2) drozdżowe (5) drożdże (32) drożdżówka (3) drożdżówki (3) drób (5) drugie śniadanie (1) durszlak (2) dynia (22) Dzień Chleba (4) Dzień Jabłka (2) dżem (6) dżem morelowy (2) Ekwador (1) esterhazy (1) Estonia (1) falafel (1) farsz (2) fasola (3) fasolka szparagowa (2) fefernuski (1) Festiwal Dyni (3) festiwal płatków owsianych (1) feta (4) figi (1) filet (1) flamiche (1) focaccia (1) frappe (1) frużelina (2) fusilli (1) galaretka (12) galaretki (1) gałka muszkatałowa (1) gofry (1) gołąbki (1) Gordon Ramsay (1) gotowany (1) goździki (4) granat (1) granola (1) Grecja (3) grill (14) groszek (9) gruszki (9) Gruzja (6) grzanki (2) grzybki marynowane (1) grzyby (8) grzyby suszone (3) hamburger (1) Hamelman (3) herbata (1) herbatniki (2) hiszpania (1) imbir (13) impreza (1) Indonezja (1) indyk (2) jabłka (23) jabłko (2) jagody (18) jagodzianki (1) jajka (29) jajko (2) Jamie Olivier (11) jarskie (8) jednogarnkowiec (1) jeżyny (2) jogurt (21) kahlua (1) kajmak (1) kakao (9) kalafior (8) kalarepka (2) Kanada (1) kanapka (1) kapary (3) kapusta (11) kapusta kiszona (4) kardamon (3) karkówka (1) karmel (3) kasza (3) kasza gryczana (3) kasza jaglana (2) kasza jęczmienna (2) kaszanka (1) kaszka manna (3) Kaszuby (1) kawa (15) kefir (2) ketchup (2) kiełbasa (4) kiełbaski (3) kiełki (1) kiszone (1) kleń (1) klopsiki (4) kluseczki (2) kluski (7) kminek (5) knedle (2) kokos (1) koktail (2) kolendra (3) Kolumbia (4) kompot (2) koncentrat pomidorowy (4) konfitura (1) konfitury (2) koniak (1) konkurs (1) koper włoski (1) koperek (10) kotlety (3) krakersy (2) krem (9) krem budyniowy (2) krem karpatkowy (1) kruche ciasto (2) kruszonka (4) Krzyś (1) książki kucharskie (1) Kuba (1) Kucharnia (1) kuchnia chińska (1) kuchnia fińska (1) kuchnia francuska (2) kuchnia grecka (1) kuchnia polska (21) kuchnia regionalna (1) kuchnia rosyjska (1) kuchnia skandynawska (1) kuchnia szwedzka (1) kuchnia żydowska (5) kujawski (1) kukurydza (10) kule (1) Kulinarny Łańcuszek (3) kurczak (28) kurczak wędzony (1) kurki (3) kuskus (2) kwasek cytrynowy (1) kwiaty czarnego bzu (1) lato (6) latte (1) leczo (1) lemon curd (6) leszcz (1) likier (7) likier kawowy (1) likier morelowy (1) likier truskawkowy (1) limonka (1) lipóweczka (1) Liska (1) liście wiśni (1) Litwa (2) locrio (1) lody (17) lukier (1) Luksemburg (4) lunch (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) Łotwa (3) Macedonia (2) Magdalena Basset (1) majeranek (2) majonez (7) mak (15) makaron (18) makowiec (3) malibu (2) malinówka (1) maliny (16) Malta (1) mango (2) marcepan (5) marchew (7) marchewka (18) marmolada (1) Marta Gessler (2) Martha Steward (1) marynata (3) mascarpone (13) masło (4) masło orzechowe (1) maślanka (6) matjasy (1) mazurek (6) mąka bezglutenowa (1) mąka gryczana (1) mąka jęczmienna (1) mąka kokosowa (1) mąka orkiszowa (4) mąka owsiana (1) mąka pszenna (4) mąka razowa (2) mąka żytnia (15) Meksyk (5) melasa (5) melisa (1) mielone (4) mięso (6) mięso mielone (2) mięta (6) migdały (13) miód (9) mirabelki (2) mleko (12) mleko kokosowe (5) mleko skondensowane (7) mleko w proszku (3) młoda kapusta (1) moqueca (1) morele (14) mortadela (1) mozarella (2) mrożonka (1) muffinki (22) musaka (1) musztarda (8) nagroda (2) naleśniki (4) nalewka (15) nalewka agrestowa (1) nalewka winogronowa (1) napoje (1) napój (4) nasiona dyni (2) natka (3) Niemcy (2) Nigella (7) nutella (3) obiad (34) ocet (8) ocet balsamiczny (1) ogórek (1) ogórki (6) ogórki kiszone (5) ogórki marynowane (2) olej (4) olej kujawski (1) oliwa (2) oliwki (11) oliwski (1) omlet (1) orzechy (15) orzechy laskowe (3) orzechy włoskie (5) orzeszki pinii (1) orzeźwienie (1) otręby (2) owoce (1) owsiane (1) pancaces (1) panierka (1) panna cotta (4) papryka (36) papryka marynowana (2) parfait (1) parmezan (1) parówki (3) parzucha (1) pascha (1) pasteryzacja (1) pasztet (6) pate fermentee (1) pavlova (1) pączki (1) pestki (2) pestki dyni (3) pesto (2) pete fermentee (1) pędy sosny (1) piana (1) pianka (1) pieczarki (15) pieczeń (1) pieczona ryba (5) pieczone warzywa (1) piegus (1) Piekarnia (1) Piekarnia Amber (2) piekarnik (1) pieprz (2) pieprz ziołowy (1) piernik (2) pierniki (1) pierogi (3) Pierre Hermé (1) pietruszka (2) pigwowiec (1) pilaw (1) piróg (1) pistacje (4) pita (1) piwo (4) pizza (4) placek (3) placki (2) placuszki (4) płatki owsiane (25) pływające wyspy (1) po japońsku (1) podpłomyki (1) polewa (1) polędwiczki (1) pomarańcza (4) pomarańcze (16) pomidorowa (2) pomidory (30) por (9) porter (1) porterówka (2) Portugalia (1) pory (2) porzeczki (2) post (1) powidła (3) poziomki (1) prażenica (1) przekąska (2) przetwory (39) pszenny (1) pudding (2) pulpety (1) pumpernikiel (1) pure (1) rabarbar (17) racuchy (1) racuszki (4) rainbow (1) ratafia (1) ratatouille (1) ratatuj (1) resztki (2) ricotta (2) risotto (1) rodzynki (20) rogaliki (2) rolada (4) roladki (1) romertopf (1) rosa (1) rosja (2) rosół (1) rossiysky (1) rozmaryn (6) rożki (1) różowy (1) rum (4) Rumunia (1) ruskie (1) ryba (1) ryby (3) ryż (16) rzodkiewki (4) salami (1) sałata (5) sałatka (26) san francisco (1) schab (6) schab po mazursku (1) scones (1) seler (5) seler naciowy (2) ser (26) Serbia (2) sernik (27) sernik na zimno (1) sernikobrownie (1) sezam (5) sękacz (1) shake (1) siemię lniane (6) skórka cytrynowa (1) skórka pomarańczowa (1) słodkie ziemniaki (1) słonecznik (11) Słowenia (2) słód (1) smalec (1) smoothie (1) soczewica (3) soda (1) solanka (1) soljanka (1) sos (6) sos sojowy (1) spaghetti (2) Stany Zjednoczone (1) Stany Zjedoczone (1) step by step cook's encyclopedia (1) straciatella (1) strucla (1) struklji (3) styropiań (1) surówka (6) suszone morele (1) suszone pomidory (3) suszone śliwki (4) Sylwester (2) syrop (2) syrop klonowy (2) szalotka (2) szałwia (1) szarlotka (5) szczaw (1) szczypior (1) szczypiorek (1) sznurówki (1) szpajza (1) szparagi (2) szpinak (2) Szwajcaria (1) szynka (3) Śląsk (2) śledzie (9) śledź (5) śliwki (20) ślub (1) śmietana (15) śmietanka (40) śmietanowiec (1) śniadanie (18) święta (40) tagliatelle (1) tahini (1) tarta (6) Tatter (6) terrina (2) Thang Zhong (2) tiramisu (3) torcik (5) tort (28) tortellini (2) tortilla (1) tosty (1) truskawki (27) tuńczyk (4) Turcja (1) twarożek (4) twaróg (25) tymianek (4) tzatziki (2) urodziny (9) USA (3) Veracruz (1) wanilia (11) warzywa (3) wątroba (1) wątróbka (7) wątróbki (1) weekendowa cukiernia (29) Weekendowa Piekarnia (73) weekendowa piekarnia po godzinach (11) wegetariańskie (9) Wenezuela (1) wesele (1) wędzonka (2) Węgry (2) whiskey (1) Wielka Brytania (4) wielkanoc (48) wieniec (1) wieprzowina (3) Wigilia (3) wino (2) wiosennie (62) wiórki kokosowe (10) wiśnie (15) wiśnie kandyzowane (1) Włochy (7) woda z kwiatów pomarańczy (1) wołowina (5) wspólne pieczenie (14) wypiekanie na śniadanie (7) wyróżnienie (1) wytrawne (1) zabaglione (1) zakwas (37) zakwas pszenny (1) zaparka (1) zapiekanka (9) zaproszenie (1) zebra (1) ziarna (3) zielona fasolka (2) ziemniaki (42) zioła prowansalskie (1) Zorra (1) zupa (55) zupa krem (15) zupa owocowa (1) żeberka (2) żelatyna (7) żołądki (1) żółtka (4) żurawina (15) życzenia (2)
 

obcojęzyczne

na zdrowie

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Obserwatorzy

blogi polskie

Szukaj na tym blogu