środa, 20 stycznia 2010

Dwukolorowe ciasto bananowe



Przepis niezawodnej Bajaderki.
Piekłam już niejeden raz.
Ciasto jest pyszne, wilgotne, długo świeże, nie za słodkie.

Dwukolorowe ciasto bananowe

1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanili
1 1/2 szklanki zmiksowanych, bardzo dojrzałych bananów, około 3 duże
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich( 100g)

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm smarujemy masłem. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i wanilię i dobrze ubijamy. Dodajemy zmiksowane banany i mieszamy. Dodajemy mąkę, dobrze mieszamy i dzielimy masę na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy do przygotowanej blachy, na to rozsypujemy posiekane orzechy po czym delikatnie przykrywamy jasną masą. Pieczemy 25 min, koniecznie sprawdzając patyczkiem -  piekłam 50 minut. Przestudzić na siateczce i pokroić na kwadraty.



Uczymy gotować Kasię Cichopek


Kakaowy przegląd

3 komentarze:

  1. niedawno tez wlasnie je pieklam-pycha jest,musze raz je tez na bloga wrzucic
    Dzieki za przypomnienie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć
    Ja dzis (20.06.2010) upieklam ciasto.
    Dobry przepis. Prosto i szybko się robi.
    Ja zrobiłam całe kakaowe ciasto, gdyż uwielbiam kakao. Lecz banany jak miksowałam skropiłam sokiem z cytryny. Aby nie zczerniały
    Pozdrawiam:)
    Anka

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, ja mam ciekawe ciasto bananowe tutaj: http://zdrowienaturalnie.blogspot.com/2011/07/na-miy-poczatek.html

    OdpowiedzUsuń